Κοινοποιησεις

Ο Ζαννής Ρούσσας μιλάει στην Villy Calliga

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

 

cover (3).jpgΖαννής Ρούσσας : Το μαγικό ταξίδι των αντικειμένων μέσα στο χρόνο

Παλιά μέταλλα, αντικείμενα που με το χρόνο έχασαν την αρχική τους χρήση και χρησιμότητα, ξύλα που ξεβράστηκαν από τη θάλασσα. Πως επέλεξες να δημιουργείς με αυτά τα υλικά;

Πρώτα από όλα λόγω της μεγάλης αγάπης μου για το ξύλο και την επαφή με αυτό. Είναι ένα υλικό που το αισθάνεσαι, το μυρίζεις. Και έπειτα, λόγω του ότι το σπίτι στο νησί είναι ένα παλιό αγροτόσπιτο, υπάρχει πληθώρα παλιών αντικειμένων από άλλες εποχές. Και αυτά έδωσαν την ιδέα, οπότε το πάντρεμα αυτών των δύο κόσμων δεν άργησε να έρθει .

01 (4).jpg

Κάθε υλικό που έρχεται στα χέρια σου θεωρείς ότι έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο και φτάνει σε εσένα με μια δική του ιστορία, την οποία οφείλεις να επαναδιαπραγματευτείς;

Ναι, όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ, έχουν κάνει το πέρασμα τους στο χρόνο, έχουν τελειώσει ένα πρώτο κύκλο ζωής. Τώρα με λίγη φαντασία αρχίζουν ένα καινούργιο ταξίδι από διαφορετικό πόστο αυτή τη φορά, αλλά πολύ πιο όμορφο και μαγικό.

02 (3).jpg Ο Alex Witcombe, σε συνέντευξη του, έλεγε ότι όταν περπατά στις ακτές της περιοχής του και βρίσκει ένα κομμάτι ξύλο που έχει ξεβράσει η θάλασσα πάντα βλέπει κάτι άλλο. Ένα οστό δεινόσαυρου, ένα κεφάλι ζώου κλπ. …

Σίγουρα, έτσι είναι. Βλέπεις πράγματα διαφορετικά κ όχι απλά ένα κομμάτι ξύλο ή κάποιο άλλο υλικό και πάντα με την πρώτη ματιά χωρίς δεύτερη σκέψη έχεις αποφασίσει για το πως θα το χρησιμοποιήσεις.

03 (4).jpg Πως ξεκινάς να δημιουργείς; Έχεις σχηματίσει πρώτα μια ιδέα στο μυαλό σου και

αναζητάς τα υλικά σου, κάτι σαν κυνήγι θυσαυρού, ή τα υλικά που έχουν φτάσει στα χέρια σου σε κάνουν να γεννάς μια ιδέα εικαστικής επαναχρησιμοποίησης τους;

Τα μεμονωμένα κομμάτια είναι αυτά που πάντα μου δίνουν την ιδέα και πάνω σε αυτά ξεκινάω να χτίζω το κάθε έργο μου. Οι περιπτώσεις που ξεκινάει η αναζήτηση υλικών για κάποιο συγκεκριμένο έργο είναι λιγότερες αλλά πολύ πιο χρονοβόρες.

04 (4).jpg Θεωρείς ότι η φιλοσοφία επαναχρησιμοποίησης υλικών στην τέχνη είναι διαδεδομένη στη χώρα μας;

Αν και υπάρχουν καλλιτέχνες αυτής της φιλοσοφίας, πιστεύω πως γενικότερα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένη.

05 (4).jpg

Καλλιτέχνες όπως οι James Doran – Webb, Alex Witcombe, Debra Bernier, Miguel Rivera, Jane Perkins, Wim Delvoye κ.α. που είτε κινούνται στο χώρο της driftwood art είτε δημιουργούν με επαναχρησιμοποιημένα υλικά είναι αρκετά γνωστοί στο εξωτερικό. Υπάρχει αντίστοιχη αναγνώριση των εδώ δημιουργών;

Εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων, πιστεύω πως δεν υπάρχει(κατά τη γνώμη μου πάντα). Δεν εκτιμάται αυτού του είδους η τέχνη.

06 (4).jpg

Ζεις και δημιουργείς στη Σύρο. Κατά πόσο η επαφή σου με το νησί έχει επηρεάσει τις εικαστικές σου αναζητήσεις και τη δημιουργική σου διαδρομή;

Η επαφή με το νησί, τη φύση του και πιο συγκεκριμένα η καθημερινή επαφή μου με τη θάλασσα είναι αυτή που μου δίνει τροφή για δημιουργία. Όλα κινούνται γύρω από αυτήν.

07 (2).jpg Σε τι περίοδο σε βρίσκουμε δημιουργικά;

Πολλές ιδέες, πολλές σκέψεις, υπάρχουν ήδη στα σκαριά έργα που περιμένουν να τελειώσουν και άλλα να πάρουν σειρά, επικρατεί μια καλλιτεχνική πανδαισία θα έλεγα.

08 (3).jpg

Που μπορεί κάποιος, να δει τη δουλειά σου;

Αν τύχει και βρεθείτε στο νησί και πιο συγκεκριμένα στον οικισμό της Άνω Σύρου (όπου βρίσκομαι κάθε καλοκαίρι) θα μπορέσετε να δείτε από κοντά ορισμένα από τα φετινά έργα μου.

Αν όχι, έπειτα από συνεννόηση θα μπορούσε να έρθει κάποιος στο εργαστήριό μου και να δει αρκετά έργα που είναι ήδη έτοιμα.

09 (4).jpg Ο Ζαννής Ρούσσας γεννήθηκε στην Αθήνα, από μητέρα Συριανή και πατέρα Ανδριώτη. Από μικρός εκδήλωσε μεγάλη αγάπη στη ζωγραφική και τις χειροτεχνίες. Σε ηλικία 3 χρονών επέστρεψε με τους γονείς του στη Σύρο και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί όπου και δημιουργεί μέχρι σήμερα. Είναι αυτοδίδακτος και κάθε καλοκαίρι η δουλειά του παρουσιάζεται σε εκθεσιακό χώρο, στον οικισμό της Άνω Σύρου.