Κοινοποιησεις
Τα δύσκολα-εύκολα

Όλια Λαζαρίδου

Εκδόσεις Ποταμός

Τα δύσκολα εύκολα ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε μέσα στο 2017 και αξίζει να διαβαστεί-

Το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της ηθοποιού-σκηνοθέτιδας Όλιας Λαζαρίδου είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει με το ιδιαίτερης αισθητικής εξώφυλλο του πριν ακόμα το ανοίξεις: Το ποιητικό σύμπαν της Όλιας Λαζαρίδου αποτελείται από μικρές ιστορίες-σταγόνες, που όσο πιο πολύ διαβάζεις τόσο πιο γνώριμες είναι, όλα γίνονται οικεία, όσα αγάπησες κι όσα χάθηκαν ξαφνικά η ομορφιά, η ερωτική απελπισία, η κραυγή για τρυφερότητα, η μοναξιά στους δρόμους ή στα μπαρ της νυχτερινής Αθήνας και βέβαια η απουσία όσων μας λείπουν έμψυχων και άψυχων, ιστορίες-ποιήματα που ακουμπούν στο συναίσθημα–ανασύροντας στον καθένα μια δική του ιστορία, χωρίς εντυπωσιασμούς και πομπώδεις λέξεις χωρίς τη παραμικρή προσπάθεια ,η απλότητα είναι χαρακτηριστική, εξάλλου το λέει και η ίδια.

«Μυστηριώδες και μυστηριακό είναι το απλό, χαζέ όχι το πολύπλοκο αυτό είναι κατασκευή.»

* «Αντίγραφα έχουν καταλάβει τη θέση    του πρωτότυπου και κανείς δεν διαμαρτύρεται.   Ροπή προς τη μετριότητα η μεγάλη αμαρτία των καιρών»  .

* «Ο βυθός των πολυκατοικιών είναι γεμάτος φιλιππινέζες πλέουν τις νύχτες σιωπηλά σε μπλε φωσφορίζοντα νερά που τα αποκαλούν αγγλικά skype».

* «To ταλέντο είναι κατι που άμα το έχεις πρέπει να κάνεις σα να μην το έχεις γιατί αλλιώς θα πάψεις να το έχεις.»

* «Είναι κάτι μέρες που όλοι ζωντανοί-πεθαμένοι κάτι σου ζητάνε».

Προηγούμενο άρθροΤι εστί Χριστούγεννα;
Επόμενο άρθροΤόσο ελεύθερη μα τόσο φυλακισμένη
ΝΑΝΤΙΑ ΔΕΝΕΛΑΒΑ
"Γεννήθηκα περίπου πρίν τριάντα χρόνια στην Αθήνα. Η ανάγκη του να γράφεις είναι μία μορφή εξωτερίκευσης συναισθημάτων, είναι κάτι σαν το ποίημα του Bukowski, “ there’ s a bluebird in my heart that wants to get out…”. Έκφραση συναισθημάτων είναι και η εικόνα, την οποία χρησιμοποιώ συχνά, φωτογραφίζοντας ό,τι αγαπώ και κυρίως ό,τι αγαπώ στο κέντρο των μεγαλουπόλεων, ακούγοντας λίγο πιο δυνατά μουσική στα ακουστικά μου. Αν ήμουν μια συγκεκριμένη μορφή θα ήθελα να είμαι η γυναικεία φυσιογνωμία των τσιγάρων SANTE, γιατί ως γνήσια εμμονική αγαπώ τσιγάρα και καπνιστές χωρίς να’χω καπνίσει ποτέ. Φράση –κλειδί: Ο έρωτας αν δεν έχει κάτι το ανέφικτο να διεκδικήσει, μεταναστεύει. (Η Ζ. Ζατέλη το αποδίδει τον Κωστή Παπαγιώργη)"