Κοινοποιησεις

Ξεκίνησε η Μεγαλοβδομάδα, φτάνει το Πάσχα και κάθε χρόνο, όσο μεγαλώνω, ανατρέχω σε προηγούμενα Πάσχα, αναπολώ οικογενειακά τραπέζια, ναι κάποια ίσως ήταν βαρετά, με συγγενείς που αναγκαστικά τους συναντούσαμε και συντρώγαμε, ή με πρώην συγγενείς (νομίζω πως ο όρος «πρώην» θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για συγγενείς κι όχι μόνο για σχέσεις, συντρόφους, συμβίους, συζύγους) με τους οποίους παρεξηγηθήκαμε και δε ξανανταμώσαμε κανένα Πάσχα.
Πού είχα μείνει;
Α, ναι στα οικογενειακά τραπέζια.

1.Εκεί που συναντάς τη θεία, η οποία έχει έναν αντιπαθητικό άντρα, ο οποίος θα σου την «πει» επειδή δεν έχεις παντρευτεί ακόμη.
«Η γυναίκα είναι φτιαγμένη για να τεκνοποιεί, ούτε παιδιά δε θα μπορείτε να κάνετε σε λίγα χρόνια με τα μυαλά που κουβαλάτε»…. Εμετός.

2.Εκεί που υπάρχει ένας θείος που θα έχει δευτεροπαντρευτεί, θα φέρει την καινούρια θεία στο τραπέζι κι αυτή, αφού θα σου κάνει παρατήρηση πως τα παιδιά σου είναι κακομαθημένα, θα συνεχίσει λέγοντας: «Εγώ στην ηλικία σου, είχα ήδη τελειώσει με το πρώτο διαζύγιο και δες με τώρα, έχω βρει την ευτυχία στο θείο σου, τι περιμένεις, είσαι νέα ακόμη».
Αυτό το ‘’νέα ακόμη’’, εμάς τις γυναίκες μας ενοχλεί πιο πολύ κι από το ‘’πρέπει να πάχυνες, λίγο ε;’’.

3. Εκεί που υπάρχει μια ξαδέρφη, την οποία ο πατέρας σου θα την έχει πρότυπο, επειδή νοικοκυρεύτηκε νωρίς, ζει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή, ενώ εσύ, όσο εκείνος σου μιλάει, κάθεσαι και τον ακούς προσπαθώντας να φτάσεις τη μύτη με τη γλώσσα.

4. Εκεί που θα σε «πειράξουν» αν έρθεις μόνο σου κι όχι συνοδευόμενος από κάποια κοπέλα.«Καλά βρε αγόρι μου, πότε θα μας τη φέρεις να την γνωρίσουμε, να σε δώ γαμπρό κι ας πεθάνω»… Ποια να σου φέρει καλέ γιαγιάκα να δεις;
O έρμος ο εγγονός σου εδώ και δυο χρόνια προσπαθεί να ξεπεράσει τη Ντίνα τη νυχού από την Ευκαρπία κι εσύ περιμένεις καινούρια;

5. Εκεί που η ποσότητα φαγητού είναι αρρωστημένα δυσανάλογη των ανθρώπων που θα το φάνε και που πάνω από δεκάδες άδεια κουτάκια μπύρας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγονται αλήθειες, γίνονται παρεξηγήσεις, σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές, υποσχέσεις για αρραβωνιάσματα και ορκωμοσίες.

6. Εκεί που κάποιες χρονιές άλλοι λείπουν και στη θέση τους έρχονται καινούριοι, ακόμη καλύτεροι.

Από το δικό μας τραπέζι φέτος το Πάσχα θα λείπει ο θείος Μανώλης, έστειλε όμως στη θέση του τον Δημήτρη…

Θείο, θα γίνουν όλα όπως τ’ άφησες… άφθονο φαγητό, πολλές μπύρες, πολλές φωνές και τσακωμοί… Έτσι δε μας ήθελες;

 

Ανθή Πάνου