Κοινοποιησεις

Επιμέλεια: Κάρυ Γκλεζάκου

Η μνήμη  μπορεί να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, αλλά η κάνναβη εμποδίζει τη γήρανση του εγκεφάλου..
Πάρα πολλά καλά κάνει αυτό το θαυματουργό και τόσο «παρεξηγημένο» φυτό, αλλά ότι μπορεί ν’  αντιστρέψει τη γήρανση του εγκεφάλου, δε το φανταζόμουν!!
Μια ζωή, ακούγαμε πως καίει εγκεφαλικά κύτταρα και χαζεύει ο κόσμος..
Γι’ αυτό και το απαγόρευσαν υποτίθεται..
Και να, που σιγά-σιγά  η κάνναβη, παίρνει την εκδίκηση και βουλώνει στόματα.
Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι μικρή ποσότητα του δραστικού συστατικού TCH της κάνναβης, στους ηλικιωμένους, είναι ικανό ν’ αντιστρέψει τη γήρανση του εγκεφάλου αποκαθιστώντας την ικανότητα μάθησης και βελτιώνοντας τη μνήμη.

Όσο περνούν τα χρόνια η γνωστική ικανότητα μειώνεται.

Είναι πιο δύσκολο οι ηλικιωμένοι να μάθουν νέα πράγματα ή να παρακολουθούν και να εστιάζουν την προσοχή τους σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογική, αλλά μπορεί, επίσης, να είναι και ένδειξη άνοιας. 

Μικρή ποσότητα της THC-τετραϋδροκανναβινόλη, που είναι δραστικό συστατικό στο φυτό κάνναβη, αυξάνει την ικανότητα μάθησης και την απόδοση της μνήμης, τις δεξιότητες μνήμης και προσανατολισμού και αναγνώρισης του περιβάλλοντος και των προσώπων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος γερνάει πολύ γρηγορότερα όταν οι άνθρωποι δε διαθέτουν λειτουργικούς υποδοχείς για την THC.
Αυτοί οι υποδοχείς κανναβινοειδών 1 (CB1) είναι πρωτεΐνες στις οποίες οι ουσίες δεσμεύονται κι έτσι ενεργοποιείται μια αλυσίδα σημάτων.

Με την αύξηση της ηλικίας, η ποσότητα των κανναβινοειδών που σχηματίζεται φυσιολογικά στον εγκέφαλο μειώνεται.
Όταν η δραστηριότητα του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μειώνεται, ο εγκέφαλος γερνάει ταχύτατα.

Τα προϊόντα κάνναβης είναι ήδη εγκεκριμένα σε πολλές χώρες, για πολλές ασθένειες και για την ανακούφιση του πόνου.

Η THC, όμως, αναστρέφει, επίσης, τις διαδικασίες γήρανσης στον εγκέφαλο στον άνθρωπο και μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές ικανότητες.

Η THC είναι κατάλληλη και για τη θεραπεία της άνοιας.

Προηγούμενο άρθροΠούσι | Του Νίκου Καββαδία
Επόμενο άρθροΗ εικόνα
ΚΑΡΥ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ
Είμαι δημοσιογράφος από πάντα. Και θα παραμείνω μέχρι τελευταίας πνοής. Εντάξει έκανα σύνταξη κι εκφώνηση δελτίων ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έκανα την αρχισυντάκτρια και τη ρεπόρτερ, έκανα τη διευθύντρια και μ' επιτυχία αλλά τι τα θες μάνα μου, ούτε λεφτά έβγαλα ούτε γκόμενο πρόλαβα να καπαρώσω.. Το να γράφω ήταν ψυχανάλυση, τρόπος διαφυγής από τον κόσμο του "αλλού ντ' αλλού" . Απεχθάνομαι τα πρέπει και τους κανόνες, αγανακτώ με τους ατσαλάκωτους ανθρώπους, τους φλύαρους, με μακιγιαρισμένες συμπεριφορές και ζωές. Έχω ψύχωση με τα σκυλιά κι ενίοτε είμαι κυκλοθυμική. Αλήθεια είναι, ότι πραγματικά δυνατός είναι αυτός που παραδέχεται τις αδυναμίες του. Το σημαντικότερο προσόν είναι να διαφέρεις από την μάζα, χωρίς όμως να την περιφρονείς.. Το' χεις;