Κοινοποιησεις

«Το Κάλεσμα της Λορίν»

της Παλόμα Πεδρέρο

Δεύτερος χρόνος επιτυχίας

Ύστερα από την περσινή τεράστια επιτυχία του έργου της πολυβραβευμένης Ισπανίδας συγγραφέως Παλόμα Πεδρέρο,
«Το Κάλεσμα της Λορίν», σε σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου,  στο A Small Argo Full of Art, η παράσταση επιστρέφει από
το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,  στο Θέατρο 104.

Φένια Αποστόλου, Σκηνοθέτης

Το Κάλεσμα της Λορίν είναι ένα έργο βαθιά υπαρξιακό που μελετά τα όρια της προσωπικής ελευθερίας και την πρόσπαθεια απεγκλωβισμού του ατόμου από τα κοινωνικά πρέπει.

Ο (Πέδρο) ένας 30άρης που ασφυκτιά μέσα στο γάμο του και στο ”φορεμένο”ξένο εαυτό του, πάει μια βραδιά καρναβαλιού κόντρα σε όλα τα πρέπει και τα μη, προσπαθώντας να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, μέσα από ένα παιχνίδι ανταλλαγής  σεξουαλικών ρόλων μεταμφιέζοντας τον ίδιο σε Λορίν Μπακόλ και τη γυναίκα του (Ρόζα) σε Χάμφρει Μπόγκαρτ.

Η μυθική φαμ φατάλ γυναίκα και ο άνδρας της, το σκληρό αρσενικό του Χόλιγουντ,που έζησαν ακολουθώντας τα κοινωνικά στερεότυπα, με ευφυΐα επιλέγει αντιστικτικά να χρησιμοποιήσει η συγγραφέας (Παλόμα Πεδρέρο) ως πρότυπα για να δείξει την αντίθεση του ”φαίνεσθαι” και του ”είναι”.

Η καταπίεση, ο φόβος, η αγάπη,η συντροφικότητα,  η κατανόηση,η ανάγκη για αποδοχή, η παρέκκλιση,το ανείπωτο,η αλήθεια και το ψέμα, το φυσικό και το κατασκευασμένο, η διεκδίκηση και η παραίτηση γίνονται οι άξονες που χτίζει μεθοδικά το ψυχισμό των ηρώων η συγγραφέας και μαζί με το προσωπικό μου βίωμα σε αυτό το ”φοβερό βήμα” του καινούριου μου εαυτού, έφεραν στο φως αυτή τη παράσταση.


Βιργινία Ταμπαροπούλου, Ηθοποιός

Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Φένια Αποστόλου, μου πρότεινε να με σκηνοθετήσει σε ένα έργο.
Το διάβασα.Είπα αμέσως ναι.Συστήθηκα με την ηρωΐδα μου, την αγάπησα, τη συμπόνεσα. Η Ρόζα, είμαι εγώ, είσαι εσύ… Μια κοπέλα που ζει ήσυχα τη ζωή της, με ξεκάθαρες τις επιλογές της, κι έτσι απλά μια μέρα ο κόσμος της όλος ανατρέπεται.Η σχέση της, η ζωή της, ο,τι θεωρούσε αυτονόητο κι αγαπημένο, γλιστρούν μέσα από τα χέρια της και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει.
Το να υποδυθώ έναν απόλυτα φυσιολογικό άνθρωπο, που η ζωή του τον υπερβαίνει και τον αναγκάζει να φτάσει στα όρια, για να προφυλάξει ο,τι
αγαπάει, ήταν ο λόγος που είπα ναι στην Φένια και σ´αυτό το υπέροχο έργο: «Το κάλεσμα της Λορίν»

Ιωάννης Αθανασόπουλος, Ηθοποιός

Δεύτερη χρονιά για «Το κάλεσμα της Λορίν». Το ταξίδι συνεχίζεται. Φέτος είμαι πολύ χαρούμενος γιατί νομίζω ότι εξελίξαμε κι άλλο την παράστασή μας. Βρήκαμε κι άλλα στοιχεία για τους χαρακτήρες μας που συντελούν στην καλύτερη επικοινωνία των δύο ρόλων, της Ρόζα και του Πέδρο. Όσον αφορά τον ρόλο που ερμηνεύω, ο Πέδρο είναι ένας άνθρωπος καταπιεσμένος από πολύ μικρός, νιώθει εγκλωβισμένος σε ξένο σώμα και βρίσκει την αλήθεια του μέσα από ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων με την σύζυγό του. Η χαρά μου είναι διπλή όταν βλέπω το κοινό να προβληματίζεται, να ταυτίζεται σε πολλά σημεία με τους ήρωες και να συγκινείται. Εύχομαι αυτή η παράσταση να μείνει στο μυαλό των θεατών και να την θυμούνται για πολύ καιρό…γιατί τότε σίγουρα κάτι θα έχουμε κάνει καλά όλοι μας.

Λίγα λόγια για το έργο

Κεντρικό θέμα του έργου αποτελεί η καταπίεση που αισθάνεται ένας φυλομεταβατικός άνδρας, στην προσπάθειά του να βρει την πραγματική του ταυτότητα, την ταυτότητα που, για πολλά χρόνια, είχε καταπνίξει,
λόγω κοινωνικών και οικογενειακών συμβάσεων.
Η αποκάλυψη έρχεται, μία βραδιά Αποκριάς, όπου ο ίδιος (Πέδρο)
μεταμφιέζεται σε Λορίν Μπακόλ, ενώ η γυναίκα του (Ρόζα)
σε Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού ρόλων και καταστάσεων…

Το trailer της παράστασης:
https://www.youtube.com/watch?v=JL3ffjx0TGM&feature=youtu.be

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Παλόμα Πεδρέρο

Η Παλόμα Πεδρέρο είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και θεατρική συγγραφέας. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και Ψυχολογία στο Διεθνές Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Σπούδασε θέατρο με μερικούς από τους σημαντικότερους δασκάλους και δραματουργούς τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό. Έχει γράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, που έχουν παρασταθεί εντός και εκτός Ισπανίας. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι: « Το κάλεσμα της Λορίν », « Το χρώμα του Αυγούστου », « Φιλιά λύκου », «Το κίτρινο νησί », « Τρελά ερωτευμένες », « Ένα αστέρι », « Νύχτες εφήμερου έρωτα », « Ένα πουλί στο τούνελ » , « Το πρώτο φιλί » , « Άννα 11 Μαρτίου », « Ουρανοκατέβατοι».  Τα έργα της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε δώδεκα γλώσσες κι έχουν ανέβει στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Γκάνα, την Σλοβακία, την Τσεχία, τις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής και την Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ αυτών με το Βραβείο Tirso de Molina (1987), το Βραβείο για τον καλύτερο συγγραφέα στο Φεστιβάλ του Φθινοπώρου στην Μαδρίτη (1994), το Βραβείο Κριτικών της Κούβας (2003) και το Βραβείο Κριτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ρώμης «Ηθοποιοί αναζητούν συγγραφέα» το 2004. Είναι η πρώτη γυναίκα δραματουργός που τιμήθηκε με αφιέρωμα στο έργο της στη Μόστρα Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου του Αλικάντε, το 2005. Τα έργα της περιλαμβάνονται σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές ανθολογίες της Ισπανίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Είναι από τις Ισπανίδες συγγραφείς, το έργο των οποίων έχει μελετηθεί περισσότερο. Κατέχει μια θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς του μετα-φρανκικού θεάτρου.

 

LOW1023.jpg


LOW974.jpg
LOW948.jpg
LOW1158.jpg
LOW110.jpg
Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Φένια Αποστόλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική : Μιχάλης Τσίχλης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ευδοκία Βεροπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού

Ειδικές Κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος

Φωτογράφιση: Γιώργος Καλφαμανώλης

Μακιγιάζ Φωτογράφισης: Βασίλειος Πίκουλας

Φωτογραφίες από την παράσταση: Αθηνά Σαρηγιαννίδη

Video Trailer : Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Ερμηνεύουν: Ιωάννης Αθανασόπουλος (Πέδρο), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ρόζα)

Συμπαραγωγή: Λυδία Λίθος – Θέατρο 104

https://www.lydialithosdancetheatre.com/ )

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Σάββατο & Κυριακή στις 21:15

Διάρκεια παράστασης

75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 12,00€

Μειωμένο (φοιτητικό-άνω των 65 ετών-ΑΜΕΑ): 10,00€

Ανέργων: 8,00€

Ατέλειες ηθοποιών: 5,00€

Προπώληση εισιτηρίων

Viva.gr : https://bit.ly/2D9wFzQ

και στο ταμείο του θεάτρου.

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, πλησίον σταθμού μετρό «Κεραμεικός»

τηλ: 210 34 55 020
emailtheatre104@gmail.com
website: http://www.104.gr/
facebook pagehttps://www.facebook.com/theatre104/

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μετρό
Το θέατρο  βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το σταθμό «Κεραμεικός».
http://www.ametro.gr

Λεωφορεία

Γραμμές 026, 027, 813, 836, 856, 865, Α16
Στάση “Σίδερα” (επί της Ιεράς Οδού)
http://www.oasa.gr

Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

Στην οδό Τριπτολέμου και στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχουν κλειστά πάρκινγκ,σε απόσταση 70 μέτρων από το θέατρο,των οποίων η χρέωση είναι στα 5 ευρώ.

ΜΑΡΙΚΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Επικοινωνία Πολιτισμού

Τηλ.  : 6974 833 703

6945 461 542

e-mail: lefmar2510@gmail.com

marvanitop@gmail.com