Κοινοποιησεις

Επιμέλεια: Κάρυ Γκλεζάκου

Το δίλημμα του Σκατζόχοιρου, γνωστό επίσης και ως Δίλημμα του Ακανθόχοιρου, είναι μια αναλογία των προκλήσεων που φέρει η ανθρώπινη οικειότητα.

Περιγράφει την κατάσταση όπου μια ομάδα σκαντζοχοίρων προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο για να μοιραστούν θερμότητα μια κρύα ημέρα.
Ωστόσο, όταν το πραγματοποιήσουν, είναι αναπόφευκτο να τραυματίσουν ο ένας τον άλλο με τα αιχμηρά τους αγκάθια.
Κατά συνέπεια, πρέπει να απομακρυνθούν.
Παρόλο που όλοι μοιράζονται την επιθυμία για αμφίδρομη επικοινωνία, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί άλλοτε για προφανείς κι άλλοτε  γι’ αναπόφευκτους λόγους.

Τόσο ο  Αρθούρος Σοπενχάουερ  όσο και ο Σίγκμουντ Φρόυντ, χρησιμοποίησαν αυτή την αναλογία, για να περιγράψουν το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένα άτομο, όταν καλείται ν’ αναπτύξει κάποια σχέση με άλλα.
Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου, υπονοεί ότι παρά την καλή θέληση, η ανθρώπινη οικειότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμφίδρομη βλάβη, και ως αποτέλεσμα προκύπτει σκεπτικισμός και ρηχές σχέσεις.

Με το δίλημμα αυτό, προτείνεται, πως κάποιος πρέπει να είναι μετριοπαθής στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους, τόσο από προσωπικό συμφέρον όσο και από φροντίδα για εκείνους.
Το δίλημμα του σκατζόχοιρου, χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την εσωστρέφεια και την τάση για απομόνωση.
Για μία ακόμα φορά, βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα πελώριο διαπροσωπικό  δίλημμα..

Να ζεσταθούμε κι ας ματώσουμε ή να κρυώσουμε από φόβο;

Προηγούμενο άρθροPearl Jam – Black (Unplugged 1992)
Επόμενο άρθροἈνέμελος Νεκρὸς | Ποίηση: Larry Cool
ΚΑΡΥ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ
Είμαι δημοσιογράφος από πάντα. Και θα παραμείνω μέχρι τελευταίας πνοής. Εντάξει έκανα σύνταξη κι εκφώνηση δελτίων ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έκανα την αρχισυντάκτρια και τη ρεπόρτερ, έκανα τη διευθύντρια και μ' επιτυχία αλλά τι τα θες μάνα μου, ούτε λεφτά έβγαλα ούτε γκόμενο πρόλαβα να καπαρώσω.. Το να γράφω ήταν ψυχανάλυση, τρόπος διαφυγής από τον κόσμο του "αλλού ντ' αλλού" . Απεχθάνομαι τα πρέπει και τους κανόνες, αγανακτώ με τους ατσαλάκωτους ανθρώπους, τους φλύαρους, με μακιγιαρισμένες συμπεριφορές και ζωές. Έχω ψύχωση με τα σκυλιά κι ενίοτε είμαι κυκλοθυμική. Αλήθεια είναι, ότι πραγματικά δυνατός είναι αυτός που παραδέχεται τις αδυναμίες του. Το σημαντικότερο προσόν είναι να διαφέρεις από την μάζα, χωρίς όμως να την περιφρονείς.. Το' χεις;