Το αλάτι της γης (2014) | The Salt of the Earth

Κοινοποιησεις

Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Βραζιλιάνου φωτογράφου και οικολογικού ακτιβιστή Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο οποίος έχει απαθανατίσει με μοναδικό στιλ τη ζωή των κατοίκων σε απρόσιτες κι επικίνδυνες γωνιές του πλανήτη.

Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας.
Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας.
Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, ο Σαλγκάδο συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σ’ ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.

«Στον «σκοτεινό θάλαμο», ανατρέξαμε σε ολόκληρο το φωτογραφικό έργο του Σεμπαστιάο, λίγο πολύ κατά χρονολογική σειρά, για μια εβδομάδα.
Ήταν πολύ δύσκολο γι ‘αυτόν – και για εμάς που βρισκόμαστε πίσω από την κάμερα επίσης – επειδή ορισμένες λήψεις είναι πολύ σκληρές και μερικές είναι πραγματικά ανατριχιαστικές. Για τον Σεμπαστιάο ήταν σαν να επέστρεφε σε αυτά τα μέρη και αυτές οι εσωτερικές διαδρομές «στην καρδιά του σκότους» νιώθαμε να μας καταβάλουν.
Μερικές φορές χρειαζόταν να σταματήσουμε και να βγω έξω μια βόλτα, για να αποστασιοποιηθώ λιγάκι απ’ ό,τι είχα μόλις δει και ακούσει.» – Βιμ Βέντερς.


«Ο Βιμ Βέντερς ήταν το ιδανικό πρόσωπο.
Γνώριζε το έργο του Σαλγκάδο 
και είχαν ήδη συναντηθεί μερικές φορές.
Εκείνη την εποχή, ο Βιμ ήδη φλέρταρε με την ιδέα να κάνει μια ταινία για τον Σεμπαστιάο. Είδαμε ο ένας τον άλλον πολλές φορές, μιλήσαμε πολύ και ήταν φυσικό να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την ταινία μαζί.
Κατανόησε το εγχείρημα, αλλά και ο ίδιος εμβάθυνε και ήταν απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό.
Ήταν πραγματικά υπέροχο να τον βλέπουμε να σέβεται την οικειότητα αυτού του πρότζεκτ, αλλά και να προσθέτει μια σειρά βασικών στοιχείων, παρουσιάζοντας την ιδιαίτερη δική του ευαισθησία και το δικό του ταλέντο αναφερόμενος στις εικόνες.» – Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο

Σκηνοθεσία: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Σενάριο: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Παίζουν: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado