Τhe theory of everything | H θεωρία των πάντων

Κοινοποιησεις

Μια βιογραφική ταινία αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου αστροφυσικού και κοσμολόγου, Stephen Hawking (8/01/1942 – 14/03/2018).
O Eddie Redmayne τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ Ά Ανδρικού ρόλου δίπλα του όμως, στο ρόλο της Jane, η εξίσου εντυπωσιακή Felicity Jones.

Σε αντίθεση με πολλές ταινίες του είδους – επιστημονικές βιογραφίες – δεν πέφτει στην παγίδα της ανάλυσης του έργου του επιστήμονα με δύσκολες έννοιες, εξισώσεις και βαριά μαθηματικά.
Το Τhe theory of everything”, μας αφήνει να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα, τον ενθουσιώδη φοιτητή Stephen, το ντροπαλό νέο που τα έβαλε με το σύμπαν.

Η ταινία, μας παρουσιάζει αυτές τις δυο πλευρές.
Από τη μια ο επίμονος σπουδαστής του Cambridge, από την άλλη ο αξιαγάπητος και στοργικός φίλος της Jane, της μετέπειτα συζύγου του.
Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, “Παρόλο που κατέχω PhD στη Φυσική, οι γυναίκες παραμένουν μυστήριο”.

Κι αυτό είναι το μαγικό κοντράστ στη ταινία.
Ταυτόχρονα με τις τόσο πρωτοποριακές και ρηξικέλευθες για τα παγκόσμια δεδομένα θεωρίες του, η υγεία του Stephen χειροτερεύει ραγδαία και τον καθηλώνει.
Η Jane, παίζει καθοριστικό ρόλο στηρίζοντας τον Stephen και, όταν πια ο ίδιος φτάνει σε σημείο να μη δύναται ούτε να εκφραστεί, η ίδια αναλαμβάνει τα πάντα όσον αφορά στο να διευκολύνει  τη ζωή του..
Μια ζωή, που όπως – λανθασμένα – προέβλεπαν οι γιατροί, δε θα μπορούσε να ξεπεράσει τα δυο χρόνια.
Και αυτό είναι και το σημείο όπου η ταινία κάνει στροφή απ’ το κυνήγι της Κοσμολογίας και στρέφει το ενδιαφέρον στο πώς είναι να βρίσκεσαι γύρω απο τον Stephen Hawking, μέσω της Jane, προβάλλοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα μαζί του, ίσως και κάποιες φορές ακόμα και την αχαριστία από τον ίδιο.

Η Θεωρία των πάντων λοιπόν, είναι μια ιστορία αγάπης, αφιερωμένη στις πρώτες δεκαετίες της καριέρας ενός λαμπερού μυαλού και της γυναίκας που στάθηκε στο πλευρό του, όσο εκείνος εξηγούσε στην ανθρωπότητα:

Τί είναι το σύμπαν..