Κοινοποιησεις

Ο Νονός παραμένει ακόμα και σήμερα μία από τις σημαντικότερες ταινίες που μας χάρισε το σινεμά.
Φιγουράρει στις κορυφαίες θέσεις σε όλες τις λίστες με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά αριστουργήματα όλων των εποχών, και όχι άδικα.
«Χάρισε» στον Μάρλον Μπράντο Οσκαρ ‘Α Ανδρικού Ρόλου κα Χρυσή Σφαίρα, για την ερμηνεία του ως πατριάρχης της οικογένειας Κορλεόνε.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο.
Η επιτυχία της οδήγησε τους παραγωγούς στη δημιουργία δύο ακόμα ταινιών βασισμένων στην ίδια ιστορία.

Για το ρόλο της κεφαλής των Κορλεόνε, αν και πολλοί ηθοποιοί διεκδίκησαν το ρόλο, ο νεαρός τότε Κόπολα επέμενε για τον Μάρλον Μπράντο.
Με κίνδυνο ακόμα και να χάσει τη δουλειά του, μιας και ο Μπράντο θεωρούνταν περίεργος και η παραγωγή φοβήθηκε τις απαιτήσεις του, ο Κόπολα συνέχισε να επιμένει και φυσικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μάριο Πούτζο, ο οποίος εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες από τη δράση πραγματικών μαφιόζων….
Τα γυρίσματα της ταινίας δεν πέρασαν απαρατήρητα από την πραγματική μαφία, η οποία με παρακολουθήσεις αυτοκινήτων και απειλητικά σημειώματα προσπαθούσε να σταματήσει τα γυρίσματα.
Τελικά οι παραγωγοί ήρθαν σε άτυπη συμφωνία με τους Νονούς οι οποίοι έθεσαν όρους για το τι πρέπει και τι όχι να αναφέρεται στην ταινία.

Η συμβολή του Κόπολα ήταν τεράστια.
Όπως και με τον Μάρλον Μπράντο επέμενε για τον Αλ Πατσίνο που πήρε το ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε, του μικρότερου γιου της οικογένειας.
Ο ίδιος ο Πατσίνο είχε δηλώσει πως κανείς δεν τον ήθελε για το ρόλο του Μάικλ.
Ο Πατσίνο δεν είχε καν ξεκινήσει την καριέρα του.
Στο δοκιμαστικό θεώρησαν πως τα χρώματά του οπτικά δεν ταίριαζαν με αυτό που ήθελαν να αποδώσουν σα γιο μαφιόζου.
Ο Κόπολα όμως δικαιώθηκε και πάλι..

Η αίγλη του φιλμ πιθανόν να μη σβήσει ποτέ.
Το σενάριο και τα γεγονότα δεν αποτελούν απλά κινηματογραφικά γυρίσματα αλλά είναι εμπνευσμένα από πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις όπως π.χ από δολοφιονίες πραγματικών μαφιόζων.

Ένα πραγματικό διαμάντι αστείρευτης αξίας..με επίσης αριστουργηματικό μουσικό θέμα.

Σκηνοθεσία: Φράνσις Φορντ Κόπολα
Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Αλ Πατσίνο, Τζέιμς Κάαν, Ρόμπερτ Ντιβάλ