Κοινοποιησεις

Την ύπαρξη τατουάζ σε μούμιες της Αιγύπτου, που εκτιμάται ότι  έγιναν μεταξύ του 3351 και του 3017 π.Χ., ανακάλυψαν  αρχαιολόγοι, γεγονός που τα καθιστά περίπου μία χιλιετία παλαιότερα από ό,τι παρόμοιο είχε βρεθεί έως τώρα.

Ένας άγριος ταύρος, ένα αφρικανικό πρόβατο και ένα μοτίβο με σχήματα S ανακαλύφθηκαν σε ένα ανδρικό και σε ένα γυναικείο σώμα που είχαν μουμιοποιηθεί με φυσικό τρόπο από την έρημο όπου είχαν θαφτεί και βρίσκονται πλέον στο Βρετανικό Μουσείο.
Είναι οι λεγόμενες μούμιες Gebelein, που προέρχονται από την προδυναστική περίοδο, προτού  δλδ. η Αίγυπτος ενοποιηθεί υπό τον πρώτο φαραώ γύρω στο 3100 π.Χ.
Είχαν βρεθεί στο νότιο τμήμα της  Ανω Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Λούξορ.

Μ’ επικεφαλής τον φυσικό ανθρωπολόγο Ντανιέλ Aντουάν του Βρετανικού Μουσείου, οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αρχαιολογικής επιστήμης  “Journal of archeological science” σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησαν τεχνικές τομογραφίας, υπέρυθρης απεικόνισης και ραδιοχρονολόγησης για να μελετήσουν τα τατουάζ.

Η ανδρική μούμια είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες στον κόσμο και εκτίθεται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκε.
Παρ’ όλα αυτά, μόλις τώρα έγινε αντιληπτό ότι κάποιες σκούρες μουντζούρες, τις οποίες έχει στο πάνω μέρος του δεξιού μπράτσου, είναι τατουάζ ενός προβάτου κι ενός ταύρου με μακριά ουρά.
Το 2012 οι επιστήμονες, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας είχε δολοφονηθεί σε ηλικία 18 έως 21 ετών, μαχαιρωμένος από πίσω.

Η γυναικεία μούμια, διαθέτει στο μπράτσο της και στον ώμο της τέσσερα μικρά S που είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Πιθανώς, αναπαριστούν κάτι που χρησιμοποιείτο σε τελετουργικούς χορούς.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι τώρα, ότι τα αρχαία τατουάζ, περιορίζονταν μόνο στις γυναίκες.
Τα τατουάζ χρησιμοποιούνταν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς.
σινιαλοΈως τώρα τα αρχαιότερα τατουάζ με γεωμετρικά σχήματα (αλλά όχι με παραστάσεις ζώων ή άλλες) είχαν ανακαλυφθεί στην αλπική μούμια, που είναι γνωστή ως ο Έτζι των Πάγων και χρονολογείται στη τέταρτη χιλιετία π.Χ., είναι δηλαδή περίπου σύγχρονη, με τα τατουάζ των αιγυπτιακών μουμιών.

Μάλλον η  ιστορία των τατουάζ,  πρέπει να ξαναγραφτεί..

Προηγούμενο άρθροParis at night | Ζακ Πρεβέρ
Επόμενο άρθροΟ Isaac Flores φωτογραφίζει
Είμαι δημοσιογράφος από πάντα. Και θα παραμείνω μέχρι τελευταίας πνοής. Εντάξει έκανα σύνταξη κι εκφώνηση δελτίων ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έκανα την αρχισυντάκτρια και τη ρεπόρτερ, έκανα τη διευθύντρια και μ' επιτυχία αλλά τι τα θες μάνα μου, ούτε λεφτά έβγαλα ούτε γκόμενο πρόλαβα να καπαρώσω.. Το να γράφω ήταν ψυχανάλυση, τρόπος διαφυγής από τον κόσμο του "αλλού ντ' αλλού" . Απεχθάνομαι τα πρέπει και τους κανόνες, αγανακτώ με τους ατσαλάκωτους ανθρώπους, τους φλύαρους, με μακιγιαρισμένες συμπεριφορές και ζωές. Έχω ψύχωση με τα σκυλιά κι ενίοτε είμαι κυκλοθυμική. Αλήθεια είναι, ότι πραγματικά δυνατός είναι αυτός που παραδέχεται τις αδυναμίες του. Το σημαντικότερο προσόν είναι να διαφέρεις από την μάζα, χωρίς όμως να την περιφρονείς.. Το' χεις;