Κοινοποιησεις

Ο Θωμάς Κουλόπουλος – στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμιά άλλη γενιά (όπως η Gen Z) στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είχε την ικανότητα να (δια)συνδέει κατ’ αυτό τον τρόπο κάθε ανθρώπινο ον στον πλανήτη, δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα για πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση και ενεργή παρουσία στην κοινωνία και την οικονομία”

Είπε απευθύνόμενος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουλόπουλος, στο πλαίσιο του “International Government Communication Forum”, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όσα παιδιά που γεννιούνται τώρα:

«Είναι σαν να βγαίνουν από τη μήτρα με …ένα ipad ή ένα iphone στο χέρι! Ξέρουν αυτομάτως πώς να τα χρησιμοποιούν.
Η ανησυχία μου δεν είναι πώς θα μάθουν την τεχνολογία. Φαίνεται πως το κάνουν φυσικά.
Αυτό που με εκπλήσσει είναι πως για πρώτη φορά τα παιδιά είναι αυτά που μας διδάσκουν.
Τα παιδιά είναι οι δάσκαλοί μας».

«Κι όσο περισσότερο επιτρέπουμε στα παιδιά να γίνονται “μέντορές” μας σε τέτοια ζητήματα, τόσο περισσότερο γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των γενεών και εργαζόμαστε καλύτερα από κοινού μέσα σε ένα συνεκτικό κοινωνικό σύνολο.»

Ζει: στις ΗΠΑ, όμως δηλώνει λάτρης της Ελλάδας και αναφέρεται συχνά ‘ αυτήν.

Για την τεχνολογία και το εργατικό δυναμικό:

«Η τεχνολογία δεν θα υποκαταστήσει τους ανθρώπους». Η φράση αυτή ακούστηκε πολλές φορές από το βήμα του φόρουμ, ως “απάντηση” στους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν για το κατά πόσο η “ψηφιακή επανάσταση” και η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να “κοστίσει” σε ανθρώπινο εργατικό δυναμικό. «Αυτή είναι μια συζήτηση που κάνει η ανθρωπότητα σχεδόν από την …ανακάλυψη του τροχού»

Και εξηγεί γιατί η τεχνολογία είναι ευκαιρία:

«Κάθε τεχνολογία απειλεί με συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι όντως η τεχνολογία αφαιρεί κάποιες θέσεις εργασίας αλλά, παράλληλα, δημιουργεί περισσότερες» λέει, επισημαίνοντας πως στα 7 δισ. ανθρώπων του πλανήτη, τα 5 δισ. δεν έχουν εργασία με σταθερές απολαβές και ασφάλιση, «εργασία όπως την αντιλαμβανόμαστε εσείς κι εγώ» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν (πλήρη) απασχόληση και εκτιμώ πως η τεχνολογία θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες»

(παράδειγμα τον τομέα της γεωργίας).
«Αν γυρίσουμε 200 χρόνια πίσω, 90% και πλέον της ανθρωπότητας είχε ως απασχόληση τη γεωργία.
Σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 2% στις ΗΠΑ. Κι, όμως, σήμερα παρέχουμε τροφή σε 10 φορές περισσότερους ανθρώπους- 100 φορές περισσότερους σε παγκόσμια κλίμακα.
Επομένως, μπορούμε να πάρουμε πίσω κάποιες θέσεις εργασίας, να τις αντικαταστήσουμε με την τεχνολογία και να εξακολουθήσουμε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους σε νέους τομείς που ούτε καν μπορούμε να συλλάβουμε με το νου μας σήμερα».
-τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ “ισχυρών” και “αδύναμων”

«Έχουμε 7 δισ. ανθρώπους, εκ των οποίων μόλις τα δύο δισ. είναι ενεργοί στο διαδίκτυο, έχουμε 7 δισ. κινητά τηλέφωνα αλλά μόλις 3 δισ. άνθρωποι έχουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας. Εγώ έχω δύο τηλέφωνα, κάποιος άλλος τρία. Πώς λοιπόν μπορούμε να εντάξουμε κι αυτούς τους ανθρώπους στην όλη διαδικασία; Πρώτα απ’ όλα τους εκπαιδεύουμε. Χωρίς εκπαίδευση δεν μπορείς να αποτελείς μέρος της κοινωνίας».

Εκτιμά, πως μέσω της τεχνολογίαςάμεσα (σε περίπου 50 χρόνια ) θα γεννιούνται απόφοιτοι από τις διάφορες πλατφόρμες της online εκπαίδευσης.

Περισσοτεροι απ’ ό,τι φανταζόμαστε.