Κοινοποιησεις

Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη.
Καταγόταν απο γερμανο – εβραική οικογένεια κάτι που ήταν και η αιτία να γίνει μέρος των διωγμών όταν το ναζιστικό καθεστώς ανέλαβε.

Ο πατέρας της Όττο, θύμα της οικονομικής κρίσης, υπήρξε εύπορος δε μπόρεσε όμως να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς του όπως στο παρελθόν.
Όταν οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να μετακομίσει με την οικογένεια του στο Άμστερνταμ, με τη γυναίκα και τις δύο του κόρες Άννα και Μάργκο.
Η κατοχή όμως επεκτάθηκε στην Ολλανδία το Μάιο του 1940 με αποτέλεσμα η οικογένεια να παγιδευτεί εκει.
Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου στο οποίο εργαζόταν ο πατέρας.

Στα δέκατα τρίτα γενέθλιά της ο Όττο της κάνει δώρο ένα ημερολόγιο, ένα βιβλίο που έμελε να γίνει η πρώτη λεπτομερής περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής.
Περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ’ αυτό.
Ήταν 1η Αυγούστου 1944.
Γραμμένο στα Ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου….
.

.
Η οικογένεια είχει βρει καταφύγιο σε μία σοφίτα όμως η  Γκεστάπο τους ανακάλυψε, λεηλάτησε τη σοφίτα, αφήνοντας τα πάντα ανάκατα και διαλυμένα.
Η οικογένεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.
H Άννα έδειξε υποδειγματική υπομονή και ανοχή στις εκεί κακουχίες.
Μπορεί να ήταν φυλακισμένη, είχε όμως χωρίς να το ξέρει κανείς καταφέρει να ελευθερωθεί μέσα από τα χειρόγραφά της, μέσα από το δικό της ουρλιαχτό ενάντια στο φασισμό.
Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννας.
Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.
.
Η Άννα και η αδερφή της, Μαργκό μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν από το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλσεν.
Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς….
Τον Φεβρουάριο του 1945 τα δύο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο.
Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω.
Ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ.
Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα ό,τι δε μπόρεσε να της προκαλέσει ο προηγούμενος όλεθρος που βίωνε: έσπασε το ηθικό της, τη λύγισε όσο τίποτε άλλο μέχρι τότε.
Δεν άντεξε και λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε την αδερφή της..
.
Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από όσους κρύβονταν στη σοφίτα, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε περισωθεί.
Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του.
Το ημερολόγιο εκδόθηκε αρχικά στην αγγλική γλώσσα, με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας Νεαρής Κοπέλας)….
Σήμερα έχει γίνει ο Ύμνος εναντίον του Ολοκαυτώματος, έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχει κάνει εκατομμύρια πωλήσεις.
Το καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς λειτουργεί σήμερα ως κέντρο νεότητας με την ονομασία «Το σπίτι της Άννα Φρανκ».Παρακάτω βλέπουμε τα μοναδικά πλάνα που παρουσιάζεται ιστορικά η Άννα.

Το βίντεο χρονολογείται από το 1941 και είναι η μόνη απεικόνιση της Άννας Φρανκ σε φιλμ. Το βίντεο δείχνει την 13χρονη την ημέρα του γάμου μιας γειτόνισσάς της….