Κοινοποιησεις
Ο αιώνια δημοφιλής κύκλος τραγουδιών των Pink Floyd, έχει πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα στις Η.Π.Α., από την κυκλοφορία του την 1η Μαρτίου 1973 και πάνω από 45 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως.
Ένας αληθινός “κολοσσός” του κλασικού rock, το album έκανε τους δημιουργούς του -τον μπασίστα/τραγουδιστή Roger Waters, τον κιθαρίστα/τραγουδιστή David Gilmour, τον πιανίστα/τραγουδιστή Rick Write και τον drummer Nick Mason– απίστευτα πλούσιους και πέρασε 937 εβδομάδες στο Billboard 200.

Pink Floyd, England, 1973.
Left to Right Nick Mason, Dave Gilmour, Roger Waters, Rick Wright.

Εκτός από την τεράστια εμπορική του επιτυχία, το “Dark Side of the Moon” αποτέλεσε επίσης ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα για το βρετανικό κουαρτέτο, το οποίο σημάδεψε τη μετάβαση των Pink Floyd από ένα πειραματικό προοδευτικό συγκρότημα, αγαπημένο κυρίως από φοιτητές, σε μια rock κορυφή που χαρακτηρίζεται από το πλούσιο τραγούδι της- καθώς και από την πικρία του Waters, για διάφορα συμπαντικά προβλήματα αλλά και το θάνατο του κολλητού του και πρώην μέλους της μπάντας, Syd Barret.

Και, ίσως το πιο σημαντικό, το L.P. είχε νόημα.

Αρχικά, ως συνεκτική συλλογή τραγουδιών για τις πιέσεις της ζωής ενός μουσικού, το “Dark Side of the Moon” τελικά επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τραγούδια για ευρύτερα θέματα όπως ο πλούτος, οι ένοπλες συγκρούσεις (“Us and Them”), τη τρέλλα (“Brain Damage”), τις σπατάλες της ύπαρξης (“Time”) και το θάνατο (“The Great Gig in the Sky”).
Όπως δήλωσε και ο Waters στο Rolling Stone το 2011, «Το ‘Dark Side’ ήταν το πρώτο album που ήταν πραγματικά θεματικό και πραγματικά για κάτι».
Και καθώς οι καλλιτέχνες όπως οι Radiohead και οι Flaming Lips (και οι δύο είχαν επηρεαστεί βαθιά από το ‘Dark Side’), μπορούν να επιβεβαιώσουν, πως η μουσική και οι στίχοι του album εξακολουθούν να είναι υπέροχα και σήμερα.

Παρακάτω αναφέρονται 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για…τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.1. Το “Dark Side of the Moon” ήταν το πρώτο album των Pink Floyd που είχε τον Roger Waters ως τον μοναδικό στιχουργό του.2. Το album ήταν σχεδόν έτοιμο να κυκλοφορήσει με τον τίτλο “Eclipse”.

3. Οι οπαδοί των Floyd άκουσαν για πρώτη φορά το “Dark Side of the Moon”, σε συναυλία, περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.

4. Η αρχική ζωντανή ενορχήστρωση του “On the Run” δεν έμοιαζε πολύ με την ηλεκτρονική freakout εκδοχή που τελικά ηχογραφήθηκε για το album.

5. Το “Money” είναι εμπνευσμένο από το συγκρότημα Booker T and the MGs.

6. Οι συνεισφορές του Paul McCartney στο album διαγράφηκαν – αλλά οι Beatles έκαναν μια «εμφάνιση» στο δίσκο. Στο “Eclipse” ακούγεται ένα απόσπασμα από το “Ticket To Ride”, των Σκαθαριών.

7. Το “Us and Them” απορρίφθηκε για χρήση στο soundtrack της ταινίας “Zabriskie Point”.

8. Μια εικόνα του “Silver Surfer” (υπέρ-ήρωας της Marvel) προοριζόταν αρχικά για το cover του album.

9. To “Dark Side of the Moon” ήταν το πρώτο album των Pink Floyd, που μπήκε στο Top 40 των ΗΠΑ.

10. Έσοδα από το λεύκωμα συνέβαλαν στη χρηματοδότηση του “Monty Python and The Holy Grail”, της επικής βρετανικής, κωμικής σειράς που τα μέλη της μπάντας απολάμβαναν στον ελεύθερό τους χρόνο.