Κοινοποιησεις

Η ταινία απεικονίζει τέσσερις διαφορετικές μορφές εθισμού στα ναρκωτικά, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές στον εγκλεισμό σε ένα φανταστικό κόσμο αυταπάτης και αυτοκαταστροφικής απόγνωσης που στη συνέχεια ξεπερνιέται από την πραγματικότητα, αφήνοντας τους ως κοίλα κελύφη του πρώην εαυτού τους.

Η ταινία και τα πλάνα της είναι γυρισμένα “ωμά”, όσο όμως ωμή είναι και η πραγματικότητα των εξαρτήσεων.
Είναι γεγονός πως μετά την προβολή της νιώθεις αυτό τον κόμπο, τη γροθιά στο στομάχι, αφού πραγματεύεται γεγονότα που πραγματικά αποτελούν μέρος της ίδιας μας της κοινωνίας.

Καλοσμιλεμένη και περίτεχνη σκηνοθεσία από τον Αρανόφσκι που αν και φαίνεται απλό το να γυρίσεις μια σκηνή και να σοκάρεις, στην πραγματικότητα το να απορροφηθεί ο θεατής μέσα στο δράμα που πνίγει τους ήρωες είναι καθαρά σκηνοθετικό – δικό του κατόρθωμα.

Οι ρόλοι είναι καλά παιγμένοι με κυριότερο της εθισμένης μαμάς η οποία πραγματικά μας δίνει μια δυνατή ερμηνεία.

Ο ηθοποιός Τζάρεντ Λέτο για να μπεί στο πετσί του ρόλο έχασε 12 κιλά σε 2 μήνες, ενώ έκανε αποχή από το σεξ και τη ζάχαρη για να δημιουργήσει σύνδρομα στέρησης, ύστερα απο προτροπή του σκηνοθέτη.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν προβλήματα στο συκώτι και έφτασε ακόμα σε σημείο να βλέπει παραισθήσεις.
Το «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» ήταν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χέμπερτ Σέλμπι….

Ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει πως:
«Θεωρώ τα πρεζάκια βαρετά. Έχουμε να κάνουμε με μια ταινία με τέρατα. Το τέρας όμως είναι αόρατο. Ζει στο μυαλό τους. Πρόκειται για τον εθισμό»….

Τα λόγια είναι περιττά για το soundtrack αφού μετά από 18 χρόνια το ακούμε ακόμα γύρω μας σε ταινίες, διαφημίσεις ακόμα και σε ringtone!