ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων

Κοινοποιησεις

Διασκεδαστικό, με πολιτική και ποδόσφαιρο.

Αυτό είναι το stop motion animation του Νικ Παρκ («Wallace and Gromit»).

Σύμφωνα με το σενάριο, πρόκειται για τον «Άνθρωπο των Σπηλαίων», ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους υπολοίπους να δοκιμάσουν κάτι τολμηρότερο, όπως το να παλέψουν με ένα μαμούθ καθώς ένα βράδυ εισβάλλουν στην περιοχή τους ο λόρδος Νούρθ κι ο σιδερόφρακτος στρατός του.
Κατακτώντας την και διώχνοντας από εκεί τους «αυτόχθονες» κατοίκους της, σκοπεύουν να τη μετατρέψουν σε ορυχείο εξόρυξης χαλκού.

Οι «αντιαποικιοκρατικές» διαθέσεις της ταινίας γίνονται αμέσως σαφείς, καθώς περιγράφει το τέλος μιας «ρομαντικής» εποχής και τον ερχομό μιας άλλης, τεχνολογικά προηγμένης και βασισμένης στην οικονομική απληστία, στον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό και την εκμετάλλευση της φύσης.
Μια και όλα αυτά συμβαίνουν στην κινηματογραφική οθόνη όμως, οι ξεπερασμένοι από την ιστορία φίλοι μας, έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία.
Έναν νυν υπέρ πάντων ποδοσφαιρικό αγώνα, με την πρωταθλήτρια ομάδα των κατακτητών Χαλκορεάλ (!), που θα γίνει αφορμή για μια σειρά από πανέξυπνα, βρετανικού πνεύματος football jokes αλλά και ξεκαρδιστικά σινεφίλ κλεισίματα του ματιού σε αθλητικές «εποποιίες» τύπου «Η Μεγάλη Απόδραση των 11».”

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: ODEON.