Κοινοποιησεις

Επιμέλεια Κάρυ Γκλεζάκου «ΕΝΟΙΚΟΣ»

Μπλέζ Πασκάλ (Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, συγγραφέας και φιλόσοφος. 1623-1662)
«Ο άνθρωπος είναι ένα περίεργο μείγμα αξιέπαινου μεγαλείου και εμφανούς μιζέριας, ένα λογικό παράδοξο, ένα ακατανόητο τέρας ακόμη και για αυτόν τον ίδιο.»

Στην κλίμακα της ζωής ο  άνθρωπος είναι μεταξύ του τίποτα και του απείρου.
Ο Πασκάλ, εναντιώθηκε στη δυϊστική αντίληψη του Καρτέσιου για την επιστήμη και τον κόσμο και θεωρούσε ότι η άπειρη απόσταση μεταξύ θεού κι ανθρώπου μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με θεϊκή χάρη.

Φιλοσοφική  θέση ή ..φιλοσοφική αρλούμπα.
Όπως το πάρει κανείς..

Πώς προσεγγίζουμε τον θεό, ποιος είναι ο αληθινός σκοπός στη ζωή ;
Δεν προσεγγίζουμε το θεό μέσα από ψυχρές νοητικές μελέτες αλλά με το συναίσθημα.
Για να πιστεύει κάποιος πρέπει να ζήσει σαν να πίστευε.
Ο αληθινός σκοπός οποιασδήποτε δραστηριότητας ή απασχόλησης είναι να φθάσουμε ασυνείδητα στο θάνατο, ν’ απομακρυνθούμε από την γνώση της θνητότητας μας.

Ποια είναι πραγματικά η ανθρώπινη φύση ;
Ο άνθρωπος είναι ένα περίεργο μείγμα αξιέπαινου μεγαλείου και εμφανούς μιζέριας, ένα λογικό παράδοξο, ένα ακατανόητο τέρας ακόμη και για αυτόν τον ίδιο. (τραγικός ρεαλισμός).
Ποια είναι η θέση του ανθρώπου στην κλίμακα της φύσεως ;
Η θέση του ανθρώπου στην κλίμακα της δημιουργίας, λόγω της μοίρας του, είναι  στο μέσον μεταξύ του τίποτε και του απείρου, δεν είναι ούτε άγγελος ούτε κτήνος..

Προηγούμενο άρθροΤο MEGA(λο) πανηγύρι.
Επόμενο άρθροΟι Last Drive επιστρέφουν!
ΚΑΡΥ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ
Είμαι δημοσιογράφος από πάντα. Και θα παραμείνω μέχρι τελευταίας πνοής. Εντάξει έκανα σύνταξη κι εκφώνηση δελτίων ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έκανα την αρχισυντάκτρια και τη ρεπόρτερ, έκανα τη διευθύντρια και μ' επιτυχία αλλά τι τα θες μάνα μου, ούτε λεφτά έβγαλα ούτε γκόμενο πρόλαβα να καπαρώσω.. Το να γράφω ήταν ψυχανάλυση, τρόπος διαφυγής από τον κόσμο του "αλλού ντ' αλλού" . Απεχθάνομαι τα πρέπει και τους κανόνες, αγανακτώ με τους ατσαλάκωτους ανθρώπους, τους φλύαρους, με μακιγιαρισμένες συμπεριφορές και ζωές. Έχω ψύχωση με τα σκυλιά κι ενίοτε είμαι κυκλοθυμική. Αλήθεια είναι, ότι πραγματικά δυνατός είναι αυτός που παραδέχεται τις αδυναμίες του. Το σημαντικότερο προσόν είναι να διαφέρεις από την μάζα, χωρίς όμως να την περιφρονείς.. Το' χεις;