Κοινοποιησεις

Το πρόβλημα της παραμονής του φυτού στην παρανομία αποτελεί το βασικό λόγο για τον  οποίο η κάνναβη παραμένει πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε είδους ανεξέλεγκτους πειραματισμούς.
Νέες ποικιλίες του φυτού, με υψηλότερη περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπο τετραϋδροκανναβινόλη (THC), παράγονται εδώ και δεκαετίες.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κάνναβη που χρησιμοπoιούσαν «τα παιδιά των λουλουδιών» ή οι αντισυμβατικοί νέοι του Μάη του ’68, δεν έχει σχέση με τη σημερινή..

Μια μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, κατέγραψε ότι «η δύναμη», η περιεκτικότητα δηλαδή σε ψυχοτρόπο Δ9 τετραϋδροκανναβινόλης των ποικιλιών κάνναβης που κυκλοφορούσαν παράνομα, ανέβηκε μεταξύ 1995 και 2014 από το 4% στο 12% κατά  μέσο όρο. Ενώ, μετά από δύο χρόνια ελεύθερης χρήσης στην Ουάσινγκτον τα παραγόμενα της κάνναβης προϊόντα (έλαια κλπ) τα οποία περιέχουν σχεδόν 70% THC κατέχουν το 1/5 της νόμιμης αγοράς..

Το να προσπαθεί κανείς να «δυναμώσει» την ποικιλία ενός φυτού, να τη βελτιώσει, κάθε άλλο παρά κακό ακούγεται.
Το φυτό όμως έχει..από τη φύση του μερικές αναλογίες τόσο σε τερπένια (τις ουσίες που του προσφέρουν και το άρωμα) όσο και σε δεκάδες άλλα συστατικά όπως η μη-ψυχοτρόπος CBD, η κανναβιδιόλη.
Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές επιστημονικές προσεγγίσεις που αναζητούν τη βέλτιστη θεραπευτική χρήση της κάνναβης, το σύνολο των συστατικών του φυτού αποδεικνύεται ικανότερο ως φάρμακο απ’ ότι τα θεραπευτικά συστατικά του όταν αυτά χορηγούνται μεμονωμένα.

Εάν η προσπάθεια λοιπόν εξέλιξης της κάνναβης σέβεται τις ισορροπίες που έχει το φυτό, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από «μια εξέλιξη» που ανατρέπει και καταστρέφει αυτές τις αναλογίες χάρη της ενίσχυσης της ψυχοτρόπου αποτελεσματικότητάς του.

Σαν να μην αρκούσαν όμως τα παραπάνω, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε και τα συνθετικά κανναβινοειδή που παράγονται είτε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο μιμούμενα την κάνναβη, είτε με εμποτισμό του φυτού.
Και οι συνέπειές τους είναι πολύ συχνά καταστροφικές.

“Είναι η πρώτη έρευνα που κατάφερε να συσχετίσει τις αλλαγές ‘στη δύναμη’ των ποικιλιών του φυτού της κάνναβης», με τα αιτήματα απεξάρτησης», δηλώνει ο ειδικευμένος σε θέματα εξάρτησης επιστήμονας του King’s College, Tom Freeman.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου αυτού, στο Λονδίνο, επεξεργάστηκαν στοιχεία της Ολλανδίας, τα οποία υποδεικνύουν ότι τα αιτήματα γι’ απεξάρτηση αυξήθηκαν όταν τα coffee shops πουλούσαν ισχυρότερες ποικιλίες κάνναβης.

Στη νέα εποχή της ταχύτητας «το φτιάξιμο», είναι κάτι το οποίο δείχνει να βρίσκεται αρκετά μακριά από  την κουλτούρα του φυτού, μέρος της οποίας αποτελεί και η ρήση «το λιγότερο, είναι καλύτερο»..

Eρευνητές του King’s College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Trimbos της Ολλανδίας, το οποίο καταγράφει κάθε  χρόνο την ποιότητα της κάνναβης που πωλείται στα coffee shops της χώρας.
Και με άρθρο τους στο Psychological medical υπέδειξαν ότι για κάθε 1% αύξηση της περιεκτικότητας σε THC, 60 άνθρωποι κατέληγαν σε προγράμματα απεξάρτησης. Αναλυτικότερα, εκεί που 7 άνθρωποι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού προσέφευγαν σε προγράμματα απεξάρτησης, το νούμερο ανέβαινε στους 26 ανθρώπους ανά 100 χιλιάδες τις περιόδους που οι ισχυρότερες ποικιλίες κάνναβης βρίσκονταν στην αγορά.

Το THC-A κρυσταλλικό, έχει επικριθεί ευρέως λόγω της κρυσταλλικής εμφάνισής του, που θυμίζει σκληρά φάρμακα όπως η κοκαΐνη και το μεθ., αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, φαίνεται ότι μπορεί να εξαπατήσει.

Και βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς.
Η καθαρή του μορφή, παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα , καθώς το THC-A κρυσταλλικό, μπορεί να μετατραπεί σε 99,9% THC, και μπορεί να δοσολογηθεί με μεγάλη ακρίβεια.
Αυτό το χαρακτηριστικό, το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για πολλούς ασθενείς με κάνναβη που θέλουν να έχουν ακριβείς προσλήψεις.

Επίσης, θα μπορούσε να παρέχει γρήγορη ανακούφιση στους ασθενείς για τους οποίους οι θεραπείες με υψηλή THC θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Και, ειδικά εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν τα αποτελέσματα της THC επειδή κατά την κατανάλωση καθαρού, το THC-A κρυσταλλικό έχει μηδενικές ψυχοδραστικές επιδράσεις.

Παρόλο που τα ιατρικά αποτελέσματα του κρυσταλλικού THC-A  δεν έχουν ερευνηθεί πλήρως, έχει πολλά πιθανά οφέλη.
Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και του λύκου, νευροπροστατευτικές ιδιότητες για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Διαθέτει επίσης αντιεμετικές ιδιότητες για τη θεραπεία της ναυτίας και της απώλειας της όρεξης.

Την ίδια ώρα και η Val Curran, καθηγήτρια φαρμακολογίας του UCL, δήλωσε σχετικά:

«δεν είναι η ισχυρότερη σε ΤHC κάνναβη ο μόνος λόγος αύξησης των αιτημάτων απεξάρτησης, αλλά και η μείωση της CBD, της κανναβιδιόλης στις νέες ποικιλίες που κυκλοφορούν, καθώς η δράση της  CBD μειώνει τις πιθανές παρενέργειες της THC.»
Ταυτόχρονα o Ian Hamilton, λέκτορας του Πανεπιστημίου του York, συμφώνησε ότι κι άλλοι παράγοντες εκτός «της δύναμης» των νέων ποικιλιών του φυτού, παίζουν ρόλο.
«Καθώς -όπως είπε-  τις περιόδους αύξησης των αιτημάτων για απεξάρτηση από κάνναβη, τα σχετικά αιτήματα από χρήστες ηρωίνης ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών μειώνονταν.
Άρα, πιθανότατα, οι επάγγελματίες υγείας, υπήρξαν πιο δεκτικοί στην περίθαλψη όσων προσέτρεχαν ν’ απεξαρτηθούν από την κάνναβη».