Κοινοποιησεις

Στο εξώφυλλο: ΣΥΜΕΩΝ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ (Simon bloom)

Ό πάντα επίκαιρος Νίκος Νικολαίδης, το είχε περιγράψει αυτό που θα συνέβαινε στην ταινία του, ” Ο χαμενος τα παίρνει όλα”.

Πώς θα σας φαινόταν αν ο κανονισμός της εργοδοσία σας, σάς υποχρέωνε να βάλετε ένα βραχιολάκι που θα καταγράφει κάθε σας κίνηση;

Αν παρακολουθεί πόση ώρα είστε στην τουαλέτα για να κάνετε την ανάγκη σας ή μπάνιο ή να πάτε να κάνετε ένα τσιγάρο και με τιτιβίσματα ή δονήσεις (χειρότερα ακόμα) να σας ενημερώνει ότι κάνετε κάτι κακό ή πράττετε λάθος;;

Μπορεί ν’ ακούγεται σα σενάριο του Νικολαίδη αλλά σύντομα μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα.

Η Amazon κατοχύρωσε δύο πατέντες για ένα τέτοιο «έξυπνο» ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Και (ίσως) σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του ή να υποχρεώσει τους υπαλλήλους της να το φορούν.

Εκείνο, όμως, που έγινε γνωστό είναι ότι η Amazon αρέσκεται να πειραματίζεται στις εγκαταστάσεις της με τα νέα τεχνολογικά προϊόντα, προτού τα διαθέσει στην παγκόσμια αγορά.

Σαν επιχείρημα η Amazon ανέφερε “ότι σκοπός του ηλεκτρονικού βραχιολιού είναι να παρακολουθεί αν οι αποθηκάριοι βάζουν τα χέρια τους στα σωστά ράφια, ώστε να τους «διορθώνει» σε περίπτωση λάθους και να τους καθοδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση και θέση των προϊόντων, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος -χρήσιμος στη λήψη παραγγελιών και το πακετάρισμα για την έγκαιρη παράδοση-.
Με άλλα λόγια οι υπάλληλοι θα μπορούν με την καθοδήγηση του βραχιολιού, να εκτελούν ταχύτερα τις παραγγελίες.”

Όμως η νέα αυτή τεχνολογική εφαρμογή είναι ξεκάθαρα παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Κι άλλο ένα μέτρο αστυνόμευσης – προσβολής των εργαζομένων.

«Η Amazon έχει επαξίως κερδίσει τη φήμη εταιρείας που μετατρέπει τους πενιχρώς αμειβόμενους υπαλλήλους της σε ανθρώπινα ρομπότ, που δουλεύουν βοηθοί ρομπότ.

“Ρομπότ, εκτελώντας επαναληπτικές μηχανικές κινήσεις στο πακετάρισμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.”

Πρώην και νυν εργαζόμενοι στην εταιρεία, λένε ότι δεν θα εκπλαγούν διόλου αν η  Amazon  υποχρεώσει τους υπαλλήλους της να φορέσουν τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια…