Κοινοποιησεις


Το 1984 στο Ανατολικό Βερολίνο, ένας πράκτορας της μυστικής αστυνομίας, που ασκεί την επιτήρηση ενός συγγραφέα και της ερωμένης του, βρίσκει τον εαυτό του να απορροφάται όλο και περισσότερο από τη ζωή του.


Το σενάριο της ταινίας εκτυλίσσεται στο Ανατολικό Βερολίνο του 1984. Οι κάτοικοι της πόλης επιτηρούνται από 100.000 υπαλλήλους και 200.000 κατασκόπους της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας.
Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ο κεντρικός ήρωας, Γκερντ Βίσλερ (Gerd Wiesler) τον οποίο υποδύεται ο Ούλριχ Μούε (Ulrich Tukur).

Είναι συστηματικός και αφοσιωμένος στην υπηρεσία του, και ταυτόχρονα μοναχικός, αγέλαστος, και αδίστακτος. Η ζωή ενός αναγνωρισμένου θεατρικού συγγραφέα, του Γκεόργκ Ντρέιμαν (Σεμπάστιαν Κοχ) ο οποίος αποκαλύπτει στη Δύση στοιχεία για το ανελεύθερο καθεστώς, γοητεύει τον πράκτορα που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθησή του.

Αυτή η στάση του συγγραφέα σε συνδυασμό με το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί τον ωθεί ώστε να καλύψει τη δράση του συγγραφέα με προσωπικό του κόστος.

Ο Von Donnersmarck έχει δημιουργήσει το καλύτερο είδος ταινίας: αυτό που δεν μπορεί να βγει από το κεφάλι σου.