Κοινοποιησεις

Επιμέλεια: Κάρυ Γκλεζάκου  «ΕΝΟΙΚΟΣ»

Νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων ενώ αντίθετα ευνοεί και προωθεί το μαζικό εμπόριο.

Καθιστά σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργεί κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις που θα δικαιολογούν αυτή την απόφαση.

Παράλληλα, μειώνει δραστικά τα πρόστιμα για κακοποίηση ζώων, κυνομαχίες και παράνομη εκτροφή ενώ επιβάλλει πολλαπλά τέλη και οικονομικές επιβαρύνσεις στην κατοχή ζώων συντροφιάς που την καθιστούν αβάσταχτη για πολλούς πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραδώσουν το κατοικίδιο τους στους Δήμους ή να το εγκαταλείψουν στο δρόμο.

Ο νόμος είναι εγκληματικός για τα ζώα, στερείται κάθε επιστημονικής προσέγγισης και καταργεί όποια πρόοδο σημειώθηκε στην προστασία των ζώων τις τελευταίες δεκαετίες, γυρίζοντας την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.

Σημαίνει την επιστροφή της ευθανασίας σε μαζική κλίμακα, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης από φιλοζωικό φορέα και χωρίς τη θέσπιση επιστημονικών κριτηρίων αποδεκτών από την επιστημονική κοινότητα.

Κι όλα αυτά γίνονται για την δημιουργία ενός νέου εισπρακτικού μηχανισμού.

Για την βιτρίνα μιας χώρας που θέλει να μένει Ευρώπη…

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς παρά πολλές γνώσεις ή να έχει μεγαλώσει με κατοικίδια, για να εντοπίσει τις φρικαλεότητες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Το νομοθετικό πλαίσιο αλλάζει προς το χειρότερο και χτυπά τους οικονομικά αδύναμους και τα απροστάτευτα ζώα.

Εξηγούμαι πιο αναλυτικά κι αν έχετε κατοικίδια φρίξτε κι εσείς..

  1. Καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι 6 μηνών.

Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για όλους/ες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο – ίσως- ζώο, που βρίσκεται εκτεθειμένο σε κινδύνους.

  1. Μέσα από διάφορες ακροβασίες και αντιφατικές διατάξεις, καταργείται η προσφορά των φιλοζωικών σωματείων και ομάδων πολιτών.
  2. Επαναπροσδιορίζεται ο αριθμός των ζώων που μπορούν να μένουν σε ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία με βάση το τετραγωνικό μέτρο ( ; ).

Ο αναπληρωτής υπουργός έχει αναφέρει πως η ελάχιστη επιφάνεια ανά ζώο υπολογίζεται σε περίπου 30τμ ( ; ).

Τουτέστιν, οι συμπολίτες μας θα κληθούν μέσα από τους περιορισμούς που μπαίνουν στον αριθμό των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα, να “πετάξουν” τα επιπλέον ζώα τους στο δρόμο, διαφορετικά θα υποστούν εξοντωτικά πρόστιμα , που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

  1. Εισάγεται και πάλι – από το παράθυρο – η εφιαλτική τροπολογία για την εξορία των αδέσποτων στα βουνά και σε μη κατοικήσιμες περιοχές.
  2. Προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνιάτρους που θα περιθάλψουν σκύλο ή γάτα που δε φέρει σήμανση.

Άρα οι κτηνίατροι δεν θα μπορούν να εξετάζουν ζώα άρρωστα, δηλητηριασμένα, τραυματισμένα κλπ, αν αυτά δεν έχουν το κατάλληλο τσιπάκι.

  1. Προβλέπονται μικρότερες ποινές φυλάκισης σε αυτούς/ες που θανατώνουν ζώα.

Καθ’ ότι ο πνιγμός, η δηλητηρίαση , το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονται στην έννοια της μη σύννομης θανάτωσης.

  1. Επιβάλεται καινούργιο τέλος-πρόστιμο:

Αυτό των 1.000 ευρώ για κάθε μη στειρωμένο ζώο μέσα σε 6 μήνες από την ψήφιση του νόμου.

Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται πως “επιβάλλεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου συντροφιάς, που ανέρχεται σε εκατό (100) ευρώ ανά έτος για κάθε αστείρωτο ζώο”.

Εν ολίγοις, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται να επιλύσει ζητήματα που αφορούν την υιοθεσία, φιλοξενία και κακοποίηση των ζώων συντροφιάς. Αντίθετα, έρχεται να βρει τρόπους α) να “μας τα πάρει”, β) να εξορίσει ζώα από τον χώρο διαμονής τους, γ) να αφυδατώσει την συνεισφορά των φιλοζωικών σωματείων κλπ.

Και όλα αυτά, στο όνομα της δήθεν προσπάθειας για μεταρρύθμιση στη βάση των Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Και μια ερώτηση για το τέλος..

Πώς διαπιστώνεται η στείρωση ή η μη στείρωση ειδικά στα θηλυκά σκυλιά κ. Τσιρώνη;

Και για να προχωρήσω παρακάτω τη σκέψη μου, εσείς στειρωθήκατε εγκαίρως ή.. μπα;

 

Προηγούμενο άρθροΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ | Πελαγία Φυτοπούλου
Επόμενο άρθροΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ Παρακαλώ!
ΚΑΡΥ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ
Είμαι δημοσιογράφος από πάντα. Και θα παραμείνω μέχρι τελευταίας πνοής. Εντάξει έκανα σύνταξη κι εκφώνηση δελτίων ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έκανα την αρχισυντάκτρια και τη ρεπόρτερ, έκανα τη διευθύντρια και μ' επιτυχία αλλά τι τα θες μάνα μου, ούτε λεφτά έβγαλα ούτε γκόμενο πρόλαβα να καπαρώσω.. Το να γράφω ήταν ψυχανάλυση, τρόπος διαφυγής από τον κόσμο του "αλλού ντ' αλλού" . Απεχθάνομαι τα πρέπει και τους κανόνες, αγανακτώ με τους ατσαλάκωτους ανθρώπους, τους φλύαρους, με μακιγιαρισμένες συμπεριφορές και ζωές. Έχω ψύχωση με τα σκυλιά κι ενίοτε είμαι κυκλοθυμική. Αλήθεια είναι, ότι πραγματικά δυνατός είναι αυτός που παραδέχεται τις αδυναμίες του. Το σημαντικότερο προσόν είναι να διαφέρεις από την μάζα, χωρίς όμως να την περιφρονείς.. Το' χεις;