Κοινοποιησεις

Χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και απαρχαιωμένα τεχνολογικά υλικά ως βάση για τις ζωγραφιές του, ο καλλιτέχνης Nick Gentry με έδρα το Λονδίνο δημιουργεί μια συζήτηση μεταξύ ψηφιακών και αναλογικών διαδικασιών.
Ο Gentry κατασκευάζει τα υποστηρίγματα ζωγραφικής του από υλικά όπως αρνητικά φιλμ 35mm, κασέτες VHS, εκτυπώσεις ακτίνων Χ και δισκέτες.

“Αυτά τα αντικείμενα δεν είναι πλέον στο προσκήνιο”,
λέει ο καλλιτέχνης για τα παρωχημένα αντικείμενα, “αλλά τοποθετώντας τα εκεί για ένα δευτερόλεπτο γίνεται ευκολότερη η κατανόηση της ταχύτητας και της έκτασης των αλλαγών που συμβαίνουν σήμερα”.
Τα υλικά προέρχονται απευθείας από μέλη του κοινού σε ένα έργο «κοινωνικής τέχνης». Αυτή η ανοιχτή πρακτική είναι ένα θεμελιώδες σημείο εκκίνησης για κάθε νέα εργασία και επιτρέπει κοινές ιστορίες να διαμορφώνουν συλλογικές ταυτότητες.
Η αυστηρή εννοιολογική βάση αυτού του έργου διερευνά τις περιοχές όπου η πραγματικότητα συναντά ψευδαίσθηση, αντλώντας από τις αναφορές από τα απόβλητα των καταναλωτών, στην ποπ κουλτούρα και την τέχνη.
Γνωστός για τα πορτραίτα και τις εγκαταστάσεις του που αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη μορφή όχι ως θέμα, αλλά ως όχημα για τη μεταφορά του μέσου.

Στην τέχνη του, ο Gentry αμφισβητεί τη θεμελιώδη σχέση του ανθρώπινου όντος τόσο με τον κόσμο που δημιουργήθηκε όσο και με αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα.

Ξεκινώντας την πορεία του από το 2008, έχεις ως σχεδόν σήμερα στο ιστορικό του 35 εκθέσεις και χρησιμοποιώντας παρωχημένα μέσα (όπως αρνητικά φιλμ και ακτινογραφίες Film negative and xray artworks) κάνει “δηλώσεις” για τη χαμένη κουλτούρα, τους κύκλους ζωής και ταυτότητας, ατόμου και τεχνολογίας.
Ο ίδιος θεωρεί την ιστορία και την ταυτότητα πολύ σημαντικά στοιχεία και γι’ αυτό οικοδομεί μια ιστορική ουσία μέσα στις προσωπογραφίες του.

Τέτοια καλλιτεχνικά έργα κοινωνικών σχολίων παρουσιάστηκαν σε γκαλερί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Το έργο του έχει εκτεθεί παράλληλα με τους καθιερωμένους σύγχρονους Νεαρούς Βρετανούς Καλλιτέχνες Mark Quinn, Damien Hirst και Tracey Emin, καθώς και με αξιοσημείωτους καλλιτέχνες όπως Banksy, Shepard Fairey και Blek le Rat.
Ως αποτέλεσμα έχει συνδεθεί τόσο με τις σύγχρονες τέχνες όσο και με τις αστικές σκηνές τέχνης στο Λονδίνο.