Κοινοποιησεις

Το “Loveless”, η νέα ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη Andrey Zvyagintsev (“Leviathan”, “Elena”), φαίνεται για λίγο να αναφέρεται στην κατάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο κύριων χαρακτήρων της ταινίας, ένα ζευγάρι στη Μόσχα που βρίσκεται στα πρόθυρα του διαζυγίου.

Ο Boris (Alexey Rozin), άβουλος και επίσημος, , και η Zhenya (Maryana Spivak), όμορφη και αιχμηρή, εξακολουθούν να ζουν μαζί στο ίδιο διαμέρισμα.
Αλλά προσπαθούν να το πουλήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επειδή ελάχιστα πια μπορούν να επικοινωνήσουν.

Ο γάμος τους, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτόν, έχει φτάσει σε τοξικό σημείο χωρίς επιστροφή. Κανείς δε το καταλαβαίνει αυτό καλύτερα από τον Alyosha (Matvey Novikov), τον χλωμό και παθητικό 12χρονο γιο τους, ο οποίος δεν κάνει πολλά εκτός από το να κοιτάζει τον υπολογιστή του ανάμεσα σε φωνές και κλάματα.
Όταν ο Alyosha εξαφανίζεται χωρίς ίχνος, οι συναισθηματικά αποξενωμένοι γονείς του πρέπει να έρθουν μαζί για να τον αναζητήσουν.

Αλλά όχι, το “Loveless” δεν είναι μια ιστορία για το πώς η αναζήτηση για τον Alyosha φέρνει τον Boris και τη Zhenya πιο κοντά, ή τους κάνει να αποθέσουν και να σταματήσουν να μισούν ο ένας τον άλλον.

Είναι κάτι μεγαλύτερο από την καμένη τέφρα ενός νεκρού γάμου.

Ο Zvyagintsev στηλιτεύει μέσα απο το “Χωρίς Αγάπη”, την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η χώρα. Πατεράδες άβουλοι και ευθυνόφοβοι, μητέρες που επιζητούν μόνο την προσωπική τους καλοπέραση, ανεπιθύμητα παιδιά..

Ένα αριστούργημα – γροθιά στο στομάχι.

Andrey Zvyagintsev