Κοινοποιησεις

Επιμέλεια: Κάρυ Γκλεζάκου

Να διαβάζεις αυτή την είδηση πίνοντας τη τελευταία γουλιά του καφέ σου πριν φύγεις απ΄ το σπίτι και να σου βγαίνει από τη μύτη..
Δε θα μας τρελλάνετε  εσείς κύριοι επιστήμονες κάθε λίγο και λιγάκι με τις ανακαλύψεις σας!
Πείτε ξεκάθαρα ότι μας πάτε για ομαδική εξολόθρευση και βρήκατε – μεταξύ άλλων- το τρόπο να το πετύχετε!
Μας δηλητηριάζετε χωρίς αντίδοτο..
Μωρέ ότι κι αν λέτε, προσωπικά έξι  κούπες καφέ την ημέρα πίνω και θα πίνω εσαεί!!
Άσχημα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, τουλάχιστον στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, προς το παρόν, όπου δικαστής αποφάσισε ότι οι εταιρείες παρασκευής και πώλησης καφέ, θα πρέπει επί των συσκευασιών ν’ αναγράφουν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου.
Κι αυτό διότι το ρόφημα του καφέ φέρει έναν καρκινογόνο παράγοντα.

Ο Ανώτατος Δικαστής, Έλιχου Μπέρλε, τάχθηκε υπέρ του ισχυρισμού μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που προσέφυγε κατά δεκάδων εταιρειών παρασκευής και πώλησης καφέ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία της Πολιτείας της Καλιφόρνια και ζήτησε όσες έχουν τουλάχιστον δέκα άτομα προσωπικό να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες.

«Ενώ ο ενάγων προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης στο έμβρυο, σε βρέφη, σε παιδιά και ενήλικες, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και οι επιδημιολόγοι των κατηγορουμένων, κατέθεσαν ότι δεν είχαν άποψη για την αιτιώδη συνάφεια.
Οι κατηγορούμενοι, από τη δική τους πλευρά  ωστόσο,  απέτυχαν να προσκομίσουν επαρκή στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ επιφέρει όφελος για την ανθρώπινη υγεία», αναφέρει ο Μπερλε.

Η μηνυτήρια ΜΚΟ υποστηρίζει ότι μια μερίδα καφέ περιέχει στατιστικά σημαντική ποσότητα ακρυλαμιδίου.

Το ακρυλαμίδιο είναι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας που παράγεται κατά την διαδικασία του ψησίματος ή του τηγανίσματος ορισμένων τροφίμων.
Επίσης, όμως παράγεται και όταν οι κόκκοι του καφέ ψήνονται και έχει επίσης ανιχνευθεί στον βραστό καφέ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μελέτες έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε αρουραίους και ποντίκια όταν αυτό προστέθηκε στο νερό που έπιναν, αλλά σε δοσολογίες 1.000 έως 10.000 υψηλότερες απ’ αυτές που εκτίθενται οι άνθρωποι μέσω της διατροφής.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τ’ αποτελέσματα των μελετών αυτών ισχύουν και στους ανθρώπους, αλλά σε κάθε περίπτωση σημαίνουν ότι πρέπει να περιορίσουμε την έκθεσή μας στο ακρυλαμίδιο», υποστηρίζει η επιστημονική εταιρεία.

Και προσθέτει ότι, «αναφορικά με τις μελέτες σε ανθρώπους, οι περισσότερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Για ορισμένες μορφές του όμως, όπως του νεφρού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, τ’ αποτελέσματα είναι συγκεχυμένα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν μορφές καρκίνου που να σχετίζονται ξεκάθαρα με την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Ο καφές έχει βρεθεί στο επίκεντρο αναρίθμητων μελετών που δείχνουν, είτε ότι κάνει καλό, είτε ότι κάνει κακό, και ίσως και τίποτα από τα δύο».

Βέβαια, ρεπορτάζ του Associated Press που επικαλείται τη δικαστική απόφαση, αναφέρει πως κανείς εκ των αντιμαχόμενων πλευρών δεν αμφισβήτησε την παρουσία του ακρυλαμιδίου στον καφέ.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι κατηγορούμενοι απέτυχαν να αποδείξουν ότι δεν ενέχει κίνδυνο ή ότι προσδίδει οφέλη υγείας στον καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και η δικαστική απόφαση είναι προκαταρκτική και θεωρείται απίθανο να αναιρεθεί.
Στο τρίτο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας, θα καθοριστούν τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους παραβάτες.

Εκτός από τις έγγραφες προειδοποιήσεις που θα καταστούν υποχρεωτικές, νομικοί κύκλοι προβλέπουν κύμα μηνύσεων από καταναλωτές.

Προηγούμενο άρθροNINA SIMONE – Sinnerman
Επόμενο άρθροΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΚΑΡΥ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ
Είμαι δημοσιογράφος από πάντα. Και θα παραμείνω μέχρι τελευταίας πνοής. Εντάξει έκανα σύνταξη κι εκφώνηση δελτίων ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έκανα την αρχισυντάκτρια και τη ρεπόρτερ, έκανα τη διευθύντρια και μ' επιτυχία αλλά τι τα θες μάνα μου, ούτε λεφτά έβγαλα ούτε γκόμενο πρόλαβα να καπαρώσω.. Το να γράφω ήταν ψυχανάλυση, τρόπος διαφυγής από τον κόσμο του "αλλού ντ' αλλού" . Απεχθάνομαι τα πρέπει και τους κανόνες, αγανακτώ με τους ατσαλάκωτους ανθρώπους, τους φλύαρους, με μακιγιαρισμένες συμπεριφορές και ζωές. Έχω ψύχωση με τα σκυλιά κι ενίοτε είμαι κυκλοθυμική. Αλήθεια είναι, ότι πραγματικά δυνατός είναι αυτός που παραδέχεται τις αδυναμίες του. Το σημαντικότερο προσόν είναι να διαφέρεις από την μάζα, χωρίς όμως να την περιφρονείς.. Το' χεις;