Κοινοποιησεις
Σε ανακοίνωσή τους στο Twitter οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF)
έκαναν λόγο για μια «μαύρη ημέρα» για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη τρεις εξέχοντες δημοσιογράφους.

Το Τουρκικό δικαστήριο, καταδίκασε την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη, τρεις δημοσιογράφους, με την κατηγορία ότι συνδέονταν άμεσα με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, του 2016.

Ανάμεσά τους και τα αδέρφια Μεχμέτ και Άχμετ Αλτάν.

Οι Μεχμέτ Αλτάν, ο αδελφός του Άχμετ και η Ναζλί Ιλιτσάκ επίσης δημοσιογράφος, κατηγορήθηκαν ότι είχαν μεταδώσει «κωδικοποιημένα» μηνύματα στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού τοκ σόου, παραμονή της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Άλλοι (3) τρείς καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια, κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος και ανατροπή της κυβέρνησης.

Δικαστικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσαν το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Ηaber και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Και οι έξι, αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι τρεις από τους καταδικασθέντες, βρίσκονται στη φυλακή εδώ και περίπου 17 μήνες.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, είχε διατάξει την απελευθέρωση του Μεχμέτ Αλτάν, αποφαινόμενο πως η κράτησή του παραβιάζει τα δικαιώματά του.

Ωστόσο, το ποινικό δικαστήριο, απέρριψε το αίτημα και αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή μέχρι να τελειώσει η δίκη του.

Ο ηλικίας 65 ετών, Μεχμέτ Αλτάν, είναι συγγραφέας πολλών έργων για την πολιτική.

Συνελλήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με τον αδελφό του Άχμετ, μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο, 67 ετών, ο οποίος έχει ιδρύσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf.

Η Ιλιτσάκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας 73 ετών, που εργαζόταν έως το 2013 για τη μεγάλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, κρατείται από τα τέλη Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι άλλοι τρεις καταδικασθέντες είναι ο πρώην διευθυντής μάρκετινγκ της εφημερίδας Zaman, Γιακούπ Σιμσέκ, ο καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Σιουκρού Τουγρούλ Οζσενγκιούλ και ο γραφίστας της Zaman, Φεβζί Γιαζιτζί.