Κοινοποιησεις

Η  αστυνομία στην Τεχεράνη, συνέλλαβε περίπου 30 γυναίκες επειδή έβγαλαν δημόσια τη μαντίλα τους, διαμαρτυρόμενες  για τον νόμο που επιβάλλει να τη φορούν.

Το 2018 – μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το μετέδωσαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η αστυνομία συνέλαβε 29 πρόσωπα για διατάραξη της κοινωνικής τάξης και τα οδήγησε στη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με τα πρόσωπα αυτά.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλέστηκαν τα πρακτορεία Fars, Ilna και Tasnim.

Τις τελευταίες ημέρες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται φωτογραφίες γυναικών στη Τεχεράνη, αλλά και σ’ άλλες πόλεις του Ιράν, στις οποίες αυτές στέκονται με ακάλυπτο το κεφάλι και κρατούν ένα ξύλο, στο οποίο έχουν κρεμάσει την μαντίλα τους, αντιδρώντας στο νόμο που ισχύει από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 κι επιβάλει στις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους μ’ ένα φαρδύ και μακρύ ρούχο.

Ο ζήλος της αστυνομίας ηθών για τον σεβασμό του νόμου αυτού, έχει σαφώς μειωθεί τα τελευταία χρόνια κι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών στην ιρανική πρωτεύουσα, όπως και σ’ άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν, τον αψηφά και βγάζει δημοσίως τη μαντίλα.

Οι γυναίκες αυτές, ακολουθούν το παράδειγμα μιας Ιρανής, η οποία συνελήφθη στα τέλη του Δεκεμβρίου, επειδή ανέβηκε σε ένα βάθρο πολυσύχναστου σημείου της ιρανικής πρωτεύουσας, έβγαλε τη μαντίλα της και την κρατούσε κρεμασμένη σε ένα ξύλο.

Η νεαρή γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από περίπου έναν μήνα που παρέμεινε υπό κράτηση, σύμφωνα με τη δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, τη γνωστή υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Η Σοτουντέχ δήλωσε εξάλλου την Τρίτη στο AFP, ότι η δικαιοσύνη όρισε εγγύηση σχεδόν 90.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερη μια άλλη Ιρανή που αψήφησε τον νόμο για τη μαντίλα και συνελήφθη αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι το ύψος της εγγύησης που ορίστηκε δείχνει την «πρόθεση» των αρχών να την κρατήσουν στη φυλακή.

Ο γενικός εισαγγελέας της ισλαμικής δημοκρατίας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ,δήλωσε τη Τετάρτη ότι η αμφισβήτηση της υποχρεωτικής ένδυσης με τη μαντίλα από ορισμένες γυναίκες στο Ιράν είναι «παιδιάστικη», υποβαθμίζοντας τη σημασία του κινήματος αυτού αμφισβήτησης.

«Πρόκειται για μια ασήμαντη υπόθεση που δεν προκαλεί ανησυχία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις διαδηλωτριών που «ενήργησαν από άγνοια και μπορεί να επηρεάστηκαν από το εξωτερικό»..