Η μπλε ταινία | Κριστόφ Κισλόφσκι

Κοινοποιησεις

«Τρία χρώματα: η μπλε ταινία», είναι η πρώτη ταινία της τριλογίας του Κριστόφ Κισλόφσκι «Τρία χρώματα: «Η μπλε ταινία», «Η λευκή ταινία», «Η κόκκινη ταινία».
Τα χρώματα είναι τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, που εκπροσωπούν τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.
Ο σκηνοθέτης με τον τρόπο αυτό εκφράζει την πίστη του στην αγάπη και στον άνθρωπο.
Η «Μπλε ταινία» είναι μια ποιητική ταινία με ηρωίδα τη Ζιλί, που σε αυτοκινητικό δυστύχημα χάνει τον άνδρα της που ήταν μεγάλος μουσικοσυνθέτης και τη μικρή της κόρη την Αννα.
Προσπαθεί να ξεχάσει, να κόψει ό,τι τη συνέδεε με το παρελθόν και ν’ αρχίσει μια καινούρια ζωή.
Απομονώνεται από τους φίλους της, ζει χωρίς αγάπη και μακριά από τους ήχους της μουσικής. Κάποια μουσικοκριτικός όμως αρχίζει να υποπτεύεται ότι η Ζιλί συνέθετε τα έργα του άνδρα της.
Η Ζιλί αρχίζει να νιώθει ότι δεν μπορεί ν’ αποφύγει συναισθήματα, φιλοδοξίες και αυταπάτες και πως η ελευθερία της απειλείται.

Η ταινία απέσπασε πολύ καλές κριτικές και η τριλογία στην οποία είναι μέρος θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Σύμφωνα με τον Κισλόφσκι, το θέμα της ταινίας είναι όντως η ελευθερία, αλλά η συναισθηματική ελευθερία, πάρα η πολιτική ή η κοινωνική.

Πολύ καλή η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός.
Η υπέροχη μουσική είναι του Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ.

Ολόκληρη η ταινία:

https://www.youtube.com/watch?v=3oimuSzufmo