Κοινοποιησεις

Ο λαός της Νοτίου Αφρικής είναι ένας καταπιεσμένος λαός.

Από τις φυλετικές διακρίσεις και τη φτώχεια του Απαρτχάιντ.
Όπως σε κάθε τόπο έτσι κι εκεί η μουσική-οι είναι το βασικό αντιστασιακό στήριγμα του κάθε λαού.
Ο αντιστασιακός Rodriguez με τους στίχους και τη μουσική του άθελά του και χωρίς ο ίδιος να το ξέρει έγινε ο θρύλος μιας ολόκληρης γενιάς.
Ο Sixto Diaz Rodriguez, ή Rod Riguez, ήταν το 6ο παιδί (εξού και το μικρό του όνομα, Sixto), μιας οικογένειας της εργατικής τάξης με μεξικάνικη καταγωγή.
Η καταγωγή του επηρέασε τη μουσική και τους στίχους του, κρατώντας μια πολιτική στάση υπέρ των φτωχώτερων κοινωνικών στρωμάτων και της εργατιάς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και ξαφνικά η δύναμη της μουσικής επανέφερε στη ζωή την καλλιτεχνική του καριέρα από το πουθενά και μάλιστα χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.
Αφορμή ήταν ένα άλμπουμ του που βρέθηκε στην Ν. Αφρική.
Ο νοτιοαφρικάνικος λαός καταπιεσμένος από τις φυλετικές διακρίσεις και τη φτώχεια του Απαρτχάιντ βρήκε στους στίχους και τη μουσική του Rodriguez ένα αντιστασιακό στήριγμα.
Άθελα του και χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς νοτιοαφρικανών, ενώ η μουσική του επηρέασε επίσης αρκετούς καλλιτέχνες και μουσικούς που εναντιώνονταν στο καθεστώς του Απαρτχάιντ.
Ο ίδιος έμαθε για αυτή του την επιτυχία πολύ αργότερα, και συγκεκριμένα το 1997 όταν η κόρη του ανακάλυψε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη σε αυτόν.

Οι πωλήσεις των δίσκων του Ροντρίγκεζ ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του Έλβις Πρίσλεϊ (Elvis Presley, 1935 – 1977) στην Νότια Αφρική.
Την εποχή του απόγειου της φήμης του μουσικού στην χώρα της Αφρικής, κυκλοφορούσε η φημολογία ότι ο Ροντρίγκεζ είχε αυτοκτονήσει.

Την δεκαετία του 1990, ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί φαν του Ροντρίγκεζ κατάφεραν μετά από μακροχρόνιες έρευνες να τον εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν μαζί του, γεγονός το οποίο οδήγησε σε μια αναπάντεχη αναγέννηση της μουσικής του καριέρας. Αυτή η αναζήτηση περιγράφεται στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Αναζητώντας τον Sugar Man, έργο το οποίο προσέφερε στον Ροντρίγκεζ ψήγματα διασημότητας στην πατρίδα του


Ο Rodriguez μένει ακόμη στο Detroit κι όλα συνεχίζονται…

 
Η επίσημη ιστιοσελίδα του:
 
 
Δισκογραφία
Cold Fact: Μάρτιος 1970
Coming from Reality: Νοέμβριος 1971
After the fact: 1976 (επανέκδοση του Coming from Reality που κυκλοφόρησε στη Ν. Αφρική)
At Ηis Βest: 1977 (Τα καλύτερα του με 3 ακυκλοφόρητα κομμάτια)
Alive: 1980 (Ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία του 1979)
The Best of Rodriguez: 1982
Live Fact: 1998 (από τουρ συναυλιών του στη Ν. Αφρική)
All the Facts: 2005 από την Sony Music South Africa
Sugarman: The best of Rodriguez: Σεπτέμβριος 2005
Searching for Sugarman (soundtrack): Ιούλιος 2012