Κοινοποιησεις

Επιμέλεια: Κάρυ Γκλεζάκου

Το 1581 οι Αποκρυφιστές John Dee και Edward Kelley υποστήριξαν πως κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν με τους Αγγέλους, οι οποίοι τους παρείχαν τις βάσεις για την ανάπτυξη μίας γλώσσας με την οποία θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την «Άλλη Πλευρά».
Οι δύο άντρες κατέγραψαν αυτή την «Αγγελική Γλώσσα», που ονομάστηκε Ενωχιανή Γραφή και που είχε το δικό της Αλφάβητο, Γραμματική και Συντακτικό. Η γλώσσα, πήρε τ’ όνομά της από τον Βιβλικό Πατριάρχη «Ενώχ» ο οποίος ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που γνώριζε την ύπαρξή της.
Ο Δρ. John Dee (1527 – 1609) ήταν Μαθηματικός, Αστρονόμος/Αστρολόγος και Αποκρυφιστής κι έζησε την περισσότερη ζωή του στο Δυτικό Λονδίνο.

Ήταν ένας μορφωμένος άνδρας που σπούδασε στο Κολλέγιο St. John’s του Cambridge κι έγινε δεκτός στους κύκλους της επικρατούσας ελίτ, λειτουργώντας ως Επιστημονικός σύμβουλος της Βασίλισσας Ελισάβετ I.
Κατά την πρώιμη ζωή του, ο Dee δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για το υπερφυσικό, αργότερα όμως απογοητεύτηκε από την Επιστήμη και ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον Αποκρυφισμό.
Ο Dee, αναζητούσε ν’ ανακαλύψει τη χαμένη πνευματική γνώση και να ανακτήσει τη Σοφία που ο ίδιος πίστευε πως βρισκόταν κρυμμένη στα αρχαία βιβλία. Ανάμεσα στα βιβλία αυτά ήταν το Βιβλίο του Ενώχ, που ο Dee εξέλαβε ως ένα βιβλίο που περιέγραφε το Μαγικό Σύστημα που χρησιμοποίησε ο Πατριάρχης της Βίβλο.

Ο Οψιδιανός Καθρέπτης και «Η Σφραγίδα του Θεού» του John Dee – Βρετανικό Μουσείο

Από το 1581 ως το 1585 ο Dee ξεκίνησε να εξασκεί μία μεγάλη σειρά από μαγικά γεγονότα.

Το 1581 όταν ήταν 54 χρόνων έγραψε στο ημερολόγιό του, πως ο Θεός είχε στείλει τους Αγγέλους για να επικοινωνήσουν απευθείας με την Ανθρωπότητα. Το 1582 συνεργάστηκε με τον Edward Kelly, για να επικοινωνήσει μ’ αυτούς τους Αγγέλους.
Κατά την διάρκεια των ερευνών τους, καταγράφηκαν εκαντοντάδες συνομιλιών με πνεύματα, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αποκάλυψε την Αγγελική γλώσσα που ονομάστηκε Ενωχιανή Γραφή κι αποτελούταν από γράμματα άγνωστης προέλευσης.
Η Ενωχιανή Γραφή, αποκαλύφθηκε στους Dee και Kelley, μέσα από «συνεδρίες» πρόγνωσης, όπου διάφοροι πίνακες και κείμενα τούς δόθηκαν από τους Αγγέλους.
Είναι καταγεγραμμένο πως οι Dee και Kelly χρησιμοποιούσαν αντικείμενα αντικατοπτρισμού για τις συνεδρίες αυτές, όπως για παράδειγμα ένα μαύρο οψιδιανό καθρέπτη και μία κρυστάλλινη σφαίρα.
Ο Dee χειριζόταν το τελετουργικό και απηύθυνε προσευχές προς τον θεό και τους Αρχαγγέλους για 15 λεπτά με μία ώρα.
Τότε, τοποθετούσαν ένα λίθο στο τραπέζι και καλούσαν τους Αγγέλους.
Ο Dee και ο Kelly παρακολουθούσαν μέσα από το λίθο και κατέγραφαν όλα όσα έβλεπαν και άκουγαν.
Λέγεται μάλιστα, πως οι Άγγελοι τούς είχαν ενημερώσει πως όσοι εξασκούσαν την Μαγεία αυτή, θα αποκτούσαν υπερφυσικές δυνάμεις και την ικανότητα να αλλάζουν την πολιτική δομή της Ευρώπης και να προαναγγείλουν τον ερχομό της Αποκάλυψης.
Ο Dee, πίστευε πως όσα έκανε θα ωφελούσαν τις επόμενες γενεές και κατέγραψε τις πληροφορίες σε μία σειρά από χειρόγραφα και σημειωματάρια. Δεν περιέγραψε βέβαια ποτέ την Γλώσσα που χρησιμοποίησε σε αυτές τις Συνεδρίες ως Ενωχιανή Γραφή, προτιμώντας να την αποκαλεί ως «Αγγελική Γραφή» και «Επουράνιο Λόγο» ή «Αδαμική», επειδή θεωρούσε πως την χρησιμοποιούσε ο Αδάμ στον Κήπο της Εδέμ.

Απόσπασμα από την Ενωχιανή Γραφή, που διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά

Η Ενωχιανή Γραφή, έχει αποτυπωθεί σε δύο διαφορετικές παραλλαγές, με την μία να έχει ελάχιστες διαφορές από την άλλη.
Η Πρώτη εκδοχή, βρέθηκε στο Χειρόγραφο του Dee, τα Πρώτα πέντε Βιβλία Μυστηρίου, και η δεύτερη είναι μέσα στο Liber Logaeth, που περιείχε τις απεικονίσεις του Kelley.
Το κείμενο είναι γραμμένο από τα δεξιά προς τα αριστερά και περιέχει προφορές. Τα Ενωχιανά γράμματα, έχουν τ’ αντίστοιχα αγγλικά όμως προφέρονται διαφορετικά.
Η “Αγγελική Αλφάβητος” χρησιμοποιήθηκε για την πρακτική χρήση της Ενωχιανής Μαγείας, μέσα από τα Αγγελικά Κλειδιά του Ενώχ.
Αυτά τα κλειδιά, αποκαλύφθηκαν στον Kelly το 1584 στην Κρακωβία της Ρωσίας, σε μία χρονιά που έγραψε στα ημερολόγιά του μία σειρά από δεκαεννέα μαγικές επικλήσεις.
Τα Αγγελικά κλειδιά, αποτελούνται από 48 ποιητικές στροφές και σχετίζονται με διάφορες λειτουργίες του Ενωχιανού Μαγικού Συστήματος.

Τελετουργικό Νεκρομαντείας από τους Dee και Kelley..

Μετά την απώλεια μέρους των Χειρόγραφων του John Dee, οι ερμηνείες που αφορούν στη σημασία, την εγκυρότητα αλλά και την αυθεντικότητα της Ενωχιανής Γραφής, ποικίλουν.
Μερικοί Αποκρυφιστές θεωρούν πως είναι η παλαιότερη Γλώσσα του Κόσμου, και προηγείται απ’ όλες τις υπόλοιπες.
Σ’ άλλους κύκλους θεωρείται από τις ισχυρότερες μορφές Μαγείας και είναι μια μέθοδος επικοινωνίας με οντότητες από άλλες διαστάσεις.
Οι επικριτές σημειώνουν πως ο τρόπος που έχει συνταχθεί η Ενωχιανή Γραφή, παραπέμπει πάρα πολύ στην Αγγλική γλώσσα, που ήταν και η μητρική Γλώσσα των Dee και Kelley.
Οι ομοιότητες συμπεριλαμβάνουν λέξεις όπως την λέξη luciftias, όρος που μεταφράζεται ως «Φωτεινότητα», που μοιάζει με το Lucifer και μεταφράζεται ως εκείνος που φέρει το Φως.
Οι Σύγχρονοι Αποκρυφιστές δυσκολεύονται να αναδομήσουν την Ενωχιανή Γραφή, αν και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την μελέτη των αυθεντικών χειρόγραφων είναι αρκετή.
Από αυτές τις μελέτες, αρκετές ομάδες και συγγραφείς, έχουν δημιουργήσει ένα λειτουργικό Σύστημα Μαγείας.
Η Ενωχιανή Γραφή έγινε δημοφιλής στους κύκλους των Αποκρυφιστών, όπως το ΕΡΜΗΤΙΚΟ ΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, τον Aleister Crowley, τον Israel Regardie και τον Anton LaVey, ιδρυτή της Εκκλησίας του Σατανά.

Στο σημείο αυτό, μπορείτε άνετα να σκεφθείτε το..αυτονόητο για την ονομασία!!

Αρκετοί σατανιστές περιλαμβάνουν τα Ενωχιανά Κλειδιά στα Τελετουργικά τους, ενώ μερικοί, υιοθετούν και χρησιμοποιούν ολόκληρη την Ενωχιανή Γραφή..

Προηγούμενο άρθροΔεκέμβρης του 44′. Ο Αντρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται.
Επόμενο άρθροHypothesis
ΚΑΡΥ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ
Είμαι δημοσιογράφος από πάντα. Και θα παραμείνω μέχρι τελευταίας πνοής. Εντάξει έκανα σύνταξη κι εκφώνηση δελτίων ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έκανα την αρχισυντάκτρια και τη ρεπόρτερ, έκανα τη διευθύντρια και μ' επιτυχία αλλά τι τα θες μάνα μου, ούτε λεφτά έβγαλα ούτε γκόμενο πρόλαβα να καπαρώσω.. Το να γράφω ήταν ψυχανάλυση, τρόπος διαφυγής από τον κόσμο του "αλλού ντ' αλλού" . Απεχθάνομαι τα πρέπει και τους κανόνες, αγανακτώ με τους ατσαλάκωτους ανθρώπους, τους φλύαρους, με μακιγιαρισμένες συμπεριφορές και ζωές. Έχω ψύχωση με τα σκυλιά κι ενίοτε είμαι κυκλοθυμική. Αλήθεια είναι, ότι πραγματικά δυνατός είναι αυτός που παραδέχεται τις αδυναμίες του. Το σημαντικότερο προσόν είναι να διαφέρεις από την μάζα, χωρίς όμως να την περιφρονείς.. Το' χεις;