Ένα πληρωμένο τραγούδι

    Κοινοποιησεις

    Ποίηση:  Γιάννης Αγγελάκας – Μουσική: Γιώργος Καρράς

    Ένα πληρωμένο τραγούδι

    Φιμώνω τοίχους,
    ταΐζω μηχανές,
    για την καρδιά ενός κτήνους
    καταπίνω φωτιές,
    πληρώνω ερωμένες, σιωπές, εκβιαστές

    Τραυλίζω μύθους,
    σκαλίζω πληγές,
    για την καρδιά ενός κτήνους
    κυνηγιέμαι απ’ το χθες,
    πληρώνω καταθλίψεις, ενοχές, διαστροφές,

     

    Όμως πληρώνομαι γι’ αυτό, πληρώνομαι
    μ’ ανώδυνες μικρές διαδρομές,
    πάνω κάτω σε μια λαίμαργη χώρα,
    μέσα- έξω σε μι’ αχόρταγη χώρα.
    Πληγώνομαι απ’ αυτήν, πληγώνομαι
    μα ξαγρυπνάω γυρεύοντας τ’ άχρηστά της δώρα,
    τα άχρηστά της δώρα

    Από εύσπλαχνους δήμιους
    ζητάω αναβολές
    για την καρδιά ενός κτήνους
    τρέφομαι με ψευτιές
    πληρώνω φίλους σκύλους, διαλυμένες γιορτές

    Φιμώνω τοίχους,
    ταΐζω μηχανές,
    για την καρδιά ενός κτήνους
    καταπίνω φωτιές,
    πληρώνω ερωμένες, σιωπές, εκβιαστές.

    Όμως πληρώνομαι γι’ αυτό ,πληρώνομαι
    μ’ ανώδυνες μικρές διαδρομές
    πάνω κάτω σε μια λαίμαργη χώρα
    μέσα έξω σε μι’ αχόρταγη χώρα
    Πληγώνομαι απ’ αυτήν πληγώνομαι
    μα ξαγρυπνάω σέρνοντας τ’ άχρηστά της δώρα,
    τα άχρηστά της δώρα.

    Στον τέταρτο δίσκο Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια η μουσική παραγωγή τελειοποιήθηκε, και η μπάντα είχε γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, παρά την αποχή από ΜΜΕ: τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

    Τρύπες (η μπάντα)

    Οι Τρύπες ήταν ένα ελληνικό θρυλικό ροκ συγκρότημα.

    Γεννήθηκε στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης.

    Ο ήχος τους ήταν χαρακτηριστικός και προερχόταν μέσα από

    τις ιδιόμορφες συνθέσεις του μπασίστα, Γιώργου Καρρά.

    Τ’  «αναγνωρίσιμα  κοινά» φωνητικά που ήταν το ζητούμενο, σε συνδιασμό με την ποίηση του τραγουδιστή  Γιάννη Αγγελάκα, ήταν το έναυσμα για να εδραιωθεί το Ελληνικό ροκ στην Ελλάδα, εκείνη την περίοδο.
    Πολλοί νέοι μεγάλωσαν με τα μελοποιημένα ποιήματά τους και θα συνεχίσουν και οι επόμενες..

     

    Οι νεολαίοι της εποχής, μυήθηκαν από την ποιοτικότερη μπάντα της δεκαετίας τους.

    Κι έτσι, δημιουργήθηκε ένα ρεύμα ανάλογων σχημάτων με παρόμοια ακούσματα.

    Το συγκρότημα, σχηματίστηκε το 1983 από τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα.

    Μελοποιημένη ποίηση (λέγεται) και ήχος punk – εναλλακτικό ροκ.

    Στις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις, κιθαρίστας ήταν ο Μιχάλης Κανατίδης και ντράμερ ο Κώστας Φλωροσκούφης.

    Το 1984, τον Κανατίδη αντικατέστησε ο Μπάμπης Παπαδόπουλος.

    Ο πρώτος δίσκος, κυκλοφόρησε το 1985 από τη Ano Kato Records

    Και ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν.

    Μηχανικός ήχου ήταν ο Νίκος Παπάζογλου.

    Το τραγούδι Ταξιδιάρα Ψυχή, έγινε επιτυχία και τραγούδι- σταθμός του ελληνικού ροκ.

    Το 1987 ηχογραφούν το δεύτερό τους άλμπουμ «Πάρτυ στο 13ο Όροφο», με δανεικά χρήματα από Σπύρο Βεδουρά.

    Ακολούθησε η γνωριμία τους με τον Γιάννη Πετρίδη και το συμβόλαιο με την εταιρία Virgin.

    Οι πιο συχνές ζωντανές εμφανίσεις, ήταν πρωτίστως στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία έγιναν η αγαπημένη συνήθεια της Αθήνας και των απανταχού Ελλήνων και μη ρόκερς του Λονδίνου, που τους καθιέρωσαν ως μια καινούρια ανερχόμενη μπάντα, με συγκλονιστική σκηνική παρουσία.
    Ήταν αυτή η ίδια η αλληλεπίδραση με την οποία κατάφεραν και δημιούργησαν ένα πολυάριθμο και υπέροχο ασυμβίβαστο κοινό..

    Το συγκρότημα απέκτησε τεράστια φήμη το ’90 με την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου, «Τρύπες στον Παράδεισο».

    Ακολούθησαν οι εμφανίσεις στο διεθνές φεστιβάλ Eurockéennes του Μπελφόρ της Γαλλίας το 1990, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.

    Το 1993 κυκλοφόρησε επίσης το άλμπουμ Υπέροχο τίποτα

    Πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε ποίηση του Γιάννη Αγγελάκα.

    Σε αυτό το δίσκο, ο Γιώργος Καρράς δε φοβάται να συνθέσει με όργανα όπως ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο, βιολί και τα συνθεσάιζερ.

    Το τελικό αυτό μουσικό αποτέλεσμα, σε παραπέμπει σε εικόνα.

    Καθόλου τυχαίο ότι μετά από την κυκλοφορία του, το άλμπουμ αυτό χρησιμοποιείται για την μουσική επένδυση ταινίας ,στον ελληνικό κινηματογράφο.

    Πρωτοκυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα σε CD,  όπου τότε προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για τη ταινία «Η εποχή των δολοφόνων», του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού.

     

     

     

    Το 1994 γράφουν στο Club ΡΟΔΟΝ, το live δίσκο

    «Κράτα το Σώου Μαϊμού» και  μ’ αυτό κλείνει η πρώτη δημιουργική περίοδος του συγκροτήματος.
    Το 1996 ηχογραφούν «το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι» και μια νέα δημιουργική περίοδος αρχίζει.

    Η δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 «Μέσα στη Νύχτα των Άλλων», είναι η τελευταία τους. 

    Η μπάντα διακόπτει το 2001 και μένει στην ιστορία ως το ποιοτικότερο και εμπορικά επιτυχημένο ελληνόφωνο  ροκ σχήμα της εποχής.

     

    Τα μέλη και η τελική σύνθεση (1990-2001)

    Γιάννης Αγγελάκας – φωνητικά, μέλος: 1983-2001

    Γιώργος Καρράς – μπάσο, μέλος: 1983-2001

    Μπάμπης Παπαδόπουλος – κιθάρα, μέλος: 1984-2001

    Ασκληπιός Ζαμπέτας – κιθάρα, μέλος: 1990-2001

    (ηχολήπτης κατά την ηχογράφηση του ‘’Τρύπες στον Παράδεισο’’ και στη συνέχεια δεύτερος κιθαρίστας σε όλες τις κυκλοφορίες)

    Γιώργος Τόλιος – κρουστά, μέλος: 1987-2001

    (βασικός ντράμερ σε όλες τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, εκτός από το ομώνυμο άλμπουμ).

     

    Άλλα μέλη

    Μιχάλης Κανατίδης – κιθάρα, μέλος: 1983-1984

    (αρχικός κιθαρίστας των Τρυπών αλλά δισκογραφικά συμμετείχε μόνο στο κομμάτι ‘’Θλιμμένοι Στη Γιορτή Μας’’, στο ντεμπούτο του συγκροτήματος)

    Κώστας Φλωροσκούφης – κρουστά, μέλος: 1983-1987 (βασικός ντράμερ στο ντεμπούτο του συγκροτήματος.
    Έφυγε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του ‘’Πάρτυ στο 13ο Όροφο’’, όπου η συμμετοχή του περιορίστηκε στο κομμάτι ‘’Έκτη Αυγούστου’’)

    Δισκογραφία -Άλμπουμ

    Τρύπες (1985)

    Πάρτυ στο 13ο Όροφο (1987)

    Τρύπες στον Παράδεισο (1990)

    Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (1993)

    Κράτα το Σώου Μαϊμού (1994)

    Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι (1996)

    Μέσα στη Νύχτα των Άλλων (1999)

    1985-2000: Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δε Τελειώνει (2002) (Συλλογή, 3 CD και VCD)

     

    Παράλληλα πρότζεκτς

    Υπέροχο Τίποτα

    (Γιώργος Καρράς, Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης, 1993)

     

    Βιβλιογραφία

    Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999 (ISBN 960-14-0000-1)

    Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2000 (ISBN 960-14-0148-2)

    Για την Καρδιά ενός Κτήνους, 1985-2000, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001 (ISBN 960-14-0386-8