Κοινοποιησεις

Πάει καιρός που η πόρτα του κελιού σου μένει ορθάνοιχτη μα εσύ σπαρταράς απεγνωσμένα στα κάγκελα. Σε κοιτώ από απέναντι.

Σε είχε φέρει ένα παγερό καταχείμωνο. Άνοιξες την πόρτα του κελιού που εκείνη τη στιγμή δημιούργησες, κάθισες σε μια γωνία και τα μάτια σου σιωπηλά ζήτησαν άσυλο.

Απασφάλισα μια νύχτα την πόρτα σου την ώρα που κοιμόσουν ανάμεσα σε φυλακισμένα όνειρα. Αθόρυβα σ’ ελευθέρωσα για να μην ταράξω τον ύπνο σου. Θυμάμαι άκουσα έναν βαθύ αναστεναγμό σα να το ένιωσες υποσυνείδητα, μα δεν ξύπνησες.

Περίμενα να είχες φύγει το επόμενο πρωί. Άργησα να σηκωθώ αν και όλη τη νύχτα τα μάτια τρυπούσαν το σκοτάδι, τ’ αυτιά αφουγκράζονταν ένα πέταγμα, η φαντασία παρηγορούσε ένα κελί άδειο. Κράτησε πολλές ώρες η νύχτα. Πολλές αιωνιότητες κράτησε.

Από κείνη τη μέρα έπαψα να βάζω νερό και τροφή στο σπίτι σου, για να σ΄ αναγκάσω να φύγεις. Είχες πει θέλεις να σαι ελεύθερος.

Σε πήγα μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο και σε φώναξε η Άνοιξη. Είχες πει το κάλεσμα της περίμενες για να φύγεις.

Πάει καιρός που η πόρτα του κελιού σου μένει ορθάνοιχτη μα εσύ σπαρταράς απεγνωσμένα στα κάγκελα.

Σε κοιτώ από απέναντι.

 

Προηγούμενο άρθροΦεδερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898
Επόμενο άρθροΟρίζοντας την εκπαίδευση (Νίτσε «Ο Σοπενχάουερ ως παιδαγωγός», 1874)
Ζω σε μια πόλη με θάλασσα, κατάγομαι από μια πόλη με λίμνη. Παντού νερό… Εγώ όμως δηλώνω της γης επειδή δεν μπορώ να δηλώσω αερικό. Γράφω συνέχεια ακόμα κι όταν δεν κρατώ στυλό, ακόμα κι όταν μου λείπει το χαρτί εγώ γράφω. Καταγράφω είναι μάλλον η σωστή λέξη. Επίμονα, επίπονα καταγράφω συναισθήματα: Δικά μου, δικά σου, ό,τι βρώ. Έκρυψα σε ένα βιβλίο τις πρώτες καταγραφές, για να μην τις χάσω. Πλυμένα Λάβαρα και γω υπογράφοντας συγγραφέας του, ταυτόχρονα υποσχέθηκα να συνεχίσω -χωρίς στυλό χωρίς χαρτί- να ψάχνω συναισθήματα : Δικά μου, δικά σου, ό,τι βρω. Πιστεύω στον καλύτερο μας εαυτό όμως δε με ξαφνιάζει και ο χειρότερος. Ονειροβατώ με ρεαλιστικό τρόπο κι έτσι στριμώχνω μια δική μου ανεπίσημη πραγματικότητα μέσα στην άλλη. Την επίσημη. Αγαπώ τις αυθόρμητες πράξεις, απεχθάνομαι τις σκόπιμες απραξίες. Θυμάμαι το χθες, περιμένω το αύριο, ζω το τώρα.