Δικός της (2013) | Her

Κοινοποιησεις

Η ταινία εστιάζει σε έναν άνδρα που αναπτύσσει δεσμό με μια θηλυκή φωνή που παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστή.
Η ταινία διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες στο κοντινό μέλλον και ακολουθεί τον Θίοντορ Τουόμπλι, έναν πολύπλοκο άνδρα που κερδίζει τα προς το ζην γράφοντας συγκινητικά, προσωπικά γράμματα για άλλους ανθρώπους.
Πληγωμένος μετά το χωρισμό του από μια πολύχρονη σχέση, ο Θίοντορ ιντριγκάρεται από ένα καινούριο, προχωρημένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται μια διαισθητική οντότητα από μόνη της, μοναδική για κάθε χρήστη.
Αφού το σύστημα μπαίνει σε εφαρμογη, ο Θίοντορ είναι στην ευχάριστη θέση να γνωρίσει τη “Σαμάνθα”, μια έξυπνη, θηλυκή φωνή, η οποία είναι διορατικά, ευαίσθητη και εκπληκτικά αστεία.
Καθώς οι ανάγκες της και οι επιθυμίες της αυξάνονται σε συνδυασμό με τις δικές τους, η φιλία τους γίνεται πιο βαθειά και καταλήγει σε αμοιβαία αγάπη.

ΘΙΟΝΤΟΡ:
Είναι τόσο όμορφο το συναίσθημα
να μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον.
ΣΑΜΑΝΘΑ:
Πώς μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον;

Η πρόκληση ήταν στην παρουσίαση μιας ιστορίας αγάπης όταν το κοινό μπορεί να δει μόνο τον έναν εκ των δύο εραστών.
«Μόνο ένας τρόπος υπήρχε να δουλέψει, και εξαρτιόταν εξολοκλήρου από τον Χοακίν και τη Σκάρλετ.
Χάρη στις ερμηνείες τους, αυτή η επαφή και η αγάπη ανάμεσα στον Θίοντορ και τη Σαμάνθα μπόρεσαν να αγγίξουν το κοινό», λέει ο Τζόνζι.
«Το να έχεις την κάμερα να χαλαρώνει πάνω στο πρόσωπο του Χοακίν και να τον παρακολουθείς να αφουγκράζεται τη Σαμάνθα και να καταλαβαίνεις την αγάπη του για εκείνην στην έκφρασή του, για μένα, αυτό ήταν από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της ταινίας», συνεχίζει ο σκηνοθέτης.
«Δε δείχνει μόνο πώς αισθάνεται ο χαρακτήρας που υποδύεται, αλλά βοηθά στην ενσάρκωσή της μέσα από την ανταπόκρισή του για εκείνη.»
«Δεν το χειριστήκαμε ποτέ ως κάτι άλλο παρά μόνο ως μια αληθινή σχέση,» προσθέτει ο Φοίνιξ.
Εξίσου ζωτικό είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Γιόχανσον εκφράζει την ολοένα και μεγαλύτερη αυτογνωσία της Σαμάνθα απλά και μόνο μέσα από έναν φωνητικό χαρακτηρισμό ο οποίος αρχίζει απλά και καταλήγει να περιλαμβάνει ένα πλούσιο κρυφό κόσμο συναισθημάτων: χαρά, ελπίδα, κατανόηση, εμπιστοσύνη, ζήλεια, αμφιβολία, ανησυχία, φόβο.
Για τη Γιόνχανσον, «Υπήρχε μία εξαιρετική αίσθηση ελευθερίας στο να σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις μια προσωπικότητα χωρίς τα όρια ή τις προσδοκίες οτιδήποτε φυσικού.
Ήταν απελευθερωτικό».

του Σπάικ Τζόνζι
με τους Χοακίν Φοίνιξ, Σκάρλετ Τζόχανσον, Ολίβια Γουάιλντ, Έιμι Άνταμς, Ρούνεϊ Μάρα