Κοινοποιησεις

Κρυπτονομίσματα.
Blockchain.
Mining.

Λέξεις άγνωστες, που όμως τα τελευταία χρόνια παρασύρουν όλο και πιο πολλούς στη δίνη τους χωρίς καν να γνωρίζουν το γιατί.
Το σκηνικό θυμίζει το πάρτυ που έγινε με το χρηματιστήριο στην Ελλάδα, όταν οι πολιτικοί μας δήλωναν δημόσια ευθαρσώς “Αγοράστε μετοχές”..

Με ποιά γνώση;
Με ποιό σχέδιο;
Τζόγος στην πιο αισχρή του μορφή, από κόσμο που ξεσήκωσε και τις τελευταίες του οικονομίες μη και φύγει το τραίνο των εκατομμυριούχων και δεν είναι ο ίδιος πάνω..

Τελευταία είδαμε και ένθετα σε εφημερίδες, για να μάθει ο απλός κόσμος τη νέα μόδα τζόγου..

*Με τον όρο τζόγος, εννοούμε πως πολλοί δεν αγοράζουν bitcoin για να κάνουν κάποια συναλλαγή αλλά για να το κρατήσουν σαν είδος μετοχής, περιμένοντας ν’ ανέβει η τιμή του.

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά..

bitcoin sinialo

Τι είναι το bitcoin;

Το bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 από τον Satoshi Nakamoto.
Ο δημιουργός του χρησιμοποίησε αυτό το όνομα, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς ποιός είναι και φυσικά ακόμα και τώρα παραμένει φάντασμα.
Αποτελεί ένα ψηφιακό νόμισμα, μια μορφή online συναλλαγών χωρίς τη χρήση τραπεζικών συστημάτων και κρατήσεων – περιορισμών.
Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται και ο όρος “αποκεντρωμένο” (decentralised).
Δεν υπάρχει κεντρική αρχή, δεν υπάρχουν μεσάζοντες.
Οι συναλλαγές γίνονται από άκρο σε άκρο (peer to peer), δηλαδή μεταξύ των ίδιων των χρηστών.

O Satoshi Nakamoto

Εκτός από “μαντεψιές”, δεν υπάρχουν παραπάνω στοιχεία για τον δημιουργό του.
Ο Σατόσι, αποσύρθηκε το 2010 αφού πρώτα είχε δώσει το 2009 τα πάντα προς κοινή χρήση.
Στην ουσία, ο κάθε προγραμματιστής μπορεί να ελέγξει τον κώδικα του Bitcoin ή ακόμα και να φτιάξει τη δική του παραλλαγή του κώδικα.
Έτσι, στην πορεία των χρόνων το Bitcoin κινείται αυτόνομα στις ψηφιακές αγορές, σ’ ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα, στο οποίο ο καθένας μπορεί να επαληθεύσει την ορθή λειτουργία του.

Ο Dorian Nakamoto, ένας από τις “μνηστήρες” σύμφωνα με τα media..

Πώς λειτουργεί;

Το Bitcoin δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ψηφιακό πορτοφόλι, που ο χρήστης χρησιμοποιεί για τις online συναλλαγές του.
Μπορεί να δουλέψει είτε σε smartphone είτε μέσω desktop εφαρμογών.
Αυτό είναι και το πιο γνωστό στους περισσότερους.
Στο background όμως, υπάρχει μια ολόκληρη λογιστική αλυσίδα, ένα βιβλίο που κρατά όλες τις συναλλαγές – το λεγόμενο blockchain.
Αυτή η σειρά με συναλλαγές και ψηφιακές υπογραφές, είναι ορατή σε όλους με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητά της.
Επίσης, διέπεται από κανόνες ασφαλείας αφού στην αλυσίδα αυτή δεν επιτρέπονται αλλαγές, κάτι που την κάνει εξαιρετικά ασφαλή.
Βέβαια, αυτή της η ασφάλεια είναι και ο λόγος που το καθιστά ιδανικό ακόμα και για παράνομες συναλλαγές, αν και το πώς θα χειριστεί ο καθένας είτε τα πραγματικά είτε τα ψηφιακά χρήματα, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Όλη αυτή η επεξεργασία της τεράστιας πια αλυσίδας συναλλαγών, απαιτεί επίσης τεράστια επεξεργαστική ισχύ και ανάλυση – κάτι που γέννησε το bitcoin mining (εξόρυξη), την επεξεργασία δηλαδή του αλγορίθμου συναλλαγών και την ανταμοιβή των “εργατών” σε bitcoins.

sinialo blockchain

Εξόρυξη – Bitcoin mining

Η διαδικασία εξόρυξης είναι ενεργοβόρα και απαιτητική.
Ο miner, είναι πια ένα από τα σύγχρονα επαγγέλματα – επενδύοντας σε hardware –  με σκοπό την ανταμοιβή του σε Bitcoin.
Το hardware που χρησιμοποιείται, είναι οι γνωστές μας κάρτες γραφικών.
Από τη στιγμή που η επεξεργαστική τους ισχύ έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι πιο συμφέρον να επενδύσει κάποιος αγοράζοντας κάρτες παρά ολοκληρωμένους Η/Υ.
Δουλεύοντας λοιπόν σε συστοιχία σα μια μονάδα, καταναλώνουν ρεύμα για να αναλύσουν συναλλαγές Bitcoin.
Υπάρχουν χρήστες που στήνουν οικιακές μικρές “φάρμες” καρτών γραφικών, από την άλλη υπάρχουν και μεγάλες εταιρίες που το κάνουν σε υπερθετικό βαθμό.

Μια οικιακή υλοποίηση
Μια όχι και τόσο οικιακη…

Το Νοέμβριο, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η κατανάλωση ρεύματος για την εξόρυξη, ξεπέρασαν το ρεύμα που χρειάζεται η Ελλάδα σ’ ένα 6μηνο, ενώ οι ειδικοί λένε πως αν αυτή η εκθετική πορεία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2020 οι ενεργειακές απαιτήσεις του bitcoin Mining, θα έχουν ξεπεράσει τις παγκόσμιες απαιτήσεις σε ρεύμα..

Τι ανεβάζει και ρίχνει την τιμή

Η προσφορά και η ζήτηση…
H ζήτηση αυξάνει τη τιμή, η μείωση της ζήτησης ρίχνει τη τιμή του.
Λόγω του ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός νομισμάτων αλλά κι αυτά που πρόκειται να παραχθούν είναι πεπερασμένος αριθμός, οι συναλλαγές που εκτελούνται επηρεάζουν συνέχεια τη τιμή – με τρόπο ασταθή.

Υπέρ και κατά

Ασφάλεια
Οι συναλλαγές με bitcoin, είναι απρόσωπες χωρίς τη μεσολάβηση προσωπικών στοιχείων, αλλά και χωρίς τον κίνδυνο κρυφών χρεώσεων.
Η συναλλαγή είναι από χρήστη σε χρήστη.
Επίσης η διαδικασία είναι απολύτως διάφανη, καθώς ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο από το ίδιο το blockchain, ενώ η πλαστογράφηση είναι αδύνατη από τη στιγμή που η αλυσίδα συναλλαγών προστατεύεται από ισχυρή κρυπτογράφηση.
Ο χρήστης, μπορεί επίσης να κρατήσει εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας του χαρτοφυλακίου του.

Χαμηλές κρατήσεις – κόστη
Αν και τα νεότερα νομίσματα – το Bitcoin δεν είναι το μόνο – προσφέρουν πολύ χαμηλά τέλη, οι χρεώσεις παραμένουν σε επίπεδα πιο χαμηλά από συναλλαγές τύπου paypal.
Τον περασμένο Γενάρη, υπήρξε μια ξέφρενη αύξηση του κόστους των συναλλαγών, κάτι το οποίο επέστρεψε γρήγορα σε λογικά νούμερα.

Πλήρης έλεγχος
Η απουσία μεσαζόντων παρέχει απόλυτο έλεγχο στον συναλλασσόμενο, ενώ το αποκεντρωμένο δίκτυο – μακριά από τράπεζες – προσφέρει ανεξαρτησία, μακριά από περιορισμούς – γεωγραφικούς, ημερολογιακούς ή εθνικούς.

-Μειονεκτήματα-

Αστάθεια
Προς το παρόν τεράστια..
Το 2011 είχε την αξία ενός καφέ..
Πριν ένα χρόνο, κάποιος αγόραζε Bitcoin – ολόκληρο ή μέρος αυτού – με 500-1000$.
Στο κλείσιμο της χρονιάς, το είδαμε να σκαρφαλώνει στα 20,000$ και με τη νέα χρονιά να πιάνει πάλι επίπεδα πτώσης κάτω από τα 8,000$ .
Η αγορά είναι σχετικά ανώριμη όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα γι’ αυτό κι οποιαδήποτε μικρή η μεγάλη συναλλαγή, μπορεί και επηρεάζει τη τιμή.

Αποδοχή 
Ο κόσμος που συναλλάσσεται με bitcoin αποτελεί μειοψηφία.
Σιγά- σιγά, όλο και περισσότερες εταιρίες κι οργανισμοί το εντάσσουν στους τρόπους πληρωμής, παρ’ όλα αυτά ο αριθμός είναι ακόμα μικρός.
Η ενημέρωση είναι ελλειπής αλλά κι ο βαθμός εμπιστοσύνης – σε κάτι τόσο ασταθές κι ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο, – μικρός.


Επίλογος

Το σίγουρο είναι ένα και, συμφωνούν κι όλοι οι οικονομολόγοι.
Όταν λέμε ότι κάτι είναι φούσκα, το πιθανότερο είναι να είναι ήδη αργά..
Και αυτό, γιατί η φούσκα δε μπορεί οικονομοτεχνικά να προβλεφθεί παρά μόνο όταν έχει ήδη σκάσει.

Το μέλλον μένει να δείξει.

Υπάρχουν δεκάδες νέα νομίσματα που διεκδικούν τα σκήπτρα στον όγκο συναλλαγών, έχοντας προσπεράσει “παιδικές ασθένειες” τύπου Bitcoin.
Ταυτόχρονα, ο πόλεμος μεταξύ τραπεζών κι αυτής της αποκεντρωμένης λογικής, μαίνεται.
Τραπεζίτες, υπουργοί οικονομικών, αρχηγοί κρατών, προειδοποιούν τους χρήστες για ενδεχόμενη απώλεια των χρημάτων τους.
Στον αντίποδα, οι χρήστες επιμένουν να αρνούνται το τραπεζικό καθεστώς, ζητώντας ελευθερία και εχεμύθεια στις συναλλαγές τους.
Ίσως δούμε τελικά τις ίδιες τις τράπεζες να κυκλοφορούν τα δικά τους κρυπτονομίσματα, ίσως βιώσουμε κι ένα κρυπτοκράχ και όντως χαθούν περιουσίες.

Βέβαια, για να καταφέρει κάποιος να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, πρέπει να έχει και “φανερονομίσματα”..

Το κατατάσσω στα θετικά της οικονομικής κρίσης, πως ακόμα κι αν θέλουμε, δεν έχουμε  -ευτυχώς- τη δυνατότητα να ζήσουμε στιγμές ΧΑΑ του ’99.

Προηγούμενο άρθροΕυτυχισμένη; | Marina Cvetaeva
Επόμενο άρθροΣκοτεινές ώρες – Dark Times
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΡΑΣ
Πάντα με συνεπαίρναν ιστορίες που ο άνθρωπος παρακινείται είτε από θάρρος, είτε από πάθος. Κάποτε υπήρξα ψηφιακός νομάς, αναπολώ όμως τη μυρωδιά του αναλογικού. Μετά σκέφτομαι τον Αγγελάκα.."Πώς τολμάς και νοσταλγείς τσόγλανε;" Για αυτό και φωτογραφίζω, τραγουδώ με την κιθάρα, χτυπάω πλήκτρα στη γραφομηχανή. Έχω αυτή την ανάγκη για ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν…με κάθε τρόπο. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μικρός.