Κοινοποιησεις

Από την Villy Calliga

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

cover .jpeg

Αρθούρος Ρεμπώ – Πωλ Βερλαίν | Η απορρύθμιση των αισθήσεων

Άξεστος χωριάτης, αναιδής, ανυπόφορος, αγροίκος, βίαιος και πότης. Γράφει ποίηση, ζει περιπλανώμενος, γίνεται καπνεργάτης, επικεφαλής λατομείου, στρατιώτης σε μισθοφορικό στρατό, διερμηνέας, υπάλληλος σε πρακτορείο.

Αρθούρος Ρεμπώ, το παιδί – θαύμα, ο ποιητής της εξέγερσης κατά τον Καμύ. Κατά τον Βερλαίν, ο ιδιοφυής επαρχιώτης.

1.png

Πωλ Βερλαίν. Μεγαλώνει ανάμεσα στις γυάλες που η μητέρα του κρατά τα έμβρυα που έχει αποβάλει.Αποκαλεί τον μικρό Βερλαίν “Σωσία των νεκρών εμβρύων”. Μέθυσος και βίαιος. Ξεμέθυστος, γλυκός και συναισθηματικός. Η δειλία του παροιμιώδης. Γράφει ποιήματα για τον ανθρώπινο πόνο και παραδίδει το κορμί του, που απορρίπτουν λόγω της ασχήμιας του οι γυναίκες,  σε εραστές και πόρνες.

2 (5).jpg

Αρχίζει να αλληλογραφεί με τον έφηβο Ρεμπώ  λίγο μετά το γάμο του και τον καλεί για να τον φιλοξενήσει. Ο Ρεμπώ εμφανίζεται. Ενας αγροίκος έφηβος με αχτένιστα μαλλιά γεμάτα ψείρες κι ένα κορδόνι στη θέση της γραβάτας. Ο Βερλαίν τον ερωτεύεται. Του παραδίδεται χωρίς μέτρο.

3 (5).jpg

Βουλιάζουν στο αψέντι, στις ψυχοτρόπες ουσίες και στη βία. Ένα βράδυ, στο Café du Rat Mort, ο Ρεμπώ του ζητάει να του δώσει το χέρι του και αυτός το απλώνει χωρίς ενδοιασμούς. Ο Ρεμπώ  βγάζει ένα σουγιά και το χαράζει επανειλημμένως. Τον μαχαιρώνει στον δρόμο ξανά, όταν ο Βερλαίν προσπαθεί  να φύγει, ταραγμένος.

Ένα απόγευμα του Ιούλη του 1873, ο Βερλαίν τον πυροβολεί τρεις φορές με το πιστόλι, που είχε αγοράσει για να αυτοκτονήσει. Τον πετυχαίνει μια, στον καρπό. Καταδικάζεται σε 555 ημέρες φυλάκιση. Χάνει γυναίκα, παιδί και εραστή.

4 (5).jpg

Ο Ρεμπώ επιστρέφει στο πατρικό του και γράφει το αυτοβιογραφικό “Μια εποχή στην Κόλαση”. Ο Βερλαίν, μέσα από την φυλακή, γράφει και εκδίδει το
“Romances sans paroles”.

Ο Ρεμπώ εγκαταλείπει την ποίηση, ο Βερλαίν μετά την αποφυλάκιση του ξαναγυρίζει στον κόσμο της.

Η αλληλογραφία τους συνεχίζεται, όμως η αγάπη τους δεν είναι πλέον αμοιβαία. Για τον Ρεμπώ ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος, για τον Βερλαίν παρέμεινε μέχρι το τέλος, πάθος. Όμως, ο βίαιος χωρισμός τους ήταν η αιτία που και οι δύο έγραψαν τα αριστουργήματα τους.

Ο Βερλαίν πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών, καταβεβλημένος από το αλκοόλ και τις ψυχοτρόπες ουσίες.

Ο Ρεμπώ σε ηλικία 37 ετών, από καρκίνο των οστών. Λίγο πριν το τέλος του, με ακρωτηριασμένο ήδη το δεξί του πόδι και το ένα χέρι του παράλυτο, ερωτάται από κάποιον για την λογοτεχνία και την ποίηση. “Τι σημασία έχουν όλα αυτά τώρα;” απαντά, “Χεσ᾽ την ποίηση”.