Κοινοποιησεις
Οι Βρετανοί μπορούν να υπερηφανεύονται ότι παράγουν
95 τόνους νόμιμης κάνναβης το χρόνο (το 2016), δηλαδή το 44,9% του παγκόσμιου συνόλου. Κι από εκεί να εξάγονται και σε άλλα μέρη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΟΗΕ.
Δεύτερος έρχεται ο Καναδάς, με 80,7 τόνους. Παράλληλα, περίπου 2.1 τόνοι εξήχθησαν
από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας το υπεύθυνο για 67,7% των συνολικών εξαγωγών ετησίως,
ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 16,4%, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του rt.


Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι δεν έχει καμία θεραπευτική αξία.
Φυσικά υπάρχει ένα νομιμότατο φάρμακο σε μορφή σπρέι που βασίζεται στην κάνναβη, το οποίο ονομάζεται Sativex
και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό της βρετανικής παραγωγής νόμιμης κάνναβης.
Διατίθεται με συνταγή σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή από καρκίνο
αλλά μόνο μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στην Ουαλία.
Ο Steve Rolles, ανώτερος αναλυτής της πολιτικής ομάδας του μετασχηματισμού, τόνισε ότι είναι «σκανδαλώδες και αβάσιμο» για την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η κάνναβη δεν έχει ιατρικές χρήσεις, ενώ παράγει τόσο μεγάλες ποσότητες και έχει τόσο μεγάλη δύναμη στην εξαγωγική αγορά. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι ασθενείς στην Βρετανία, είτε δεν έχουν πρόσβαση και υποφέρουν άσκοπα, είτε αναγκάζονται να αγοράσουν κάνναβη από την μαύρη αγορά.
Σημειώνεται, ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι που χρησιμοποιούν κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς διατρέχουν κίνδυνο να αγοράσουν παράνομα από διάφορα κυκλώματα. «Είναι ανήθικο να παραβιόζονται θεμελιώδη δικαιώματα στον τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει να χαλαρώσει τους περιορισμούς που παρέχουν μονοπώλιο για ένα και μόνο προϊόν σε μία μόνο εταιρεία. Πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση σε φάρμακα βασισμένα στην κάνναβη που εξυπηρετούν τους ασθενείς και να σταματήσει τον σκληρό πόλεμο σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν ναρκωτικά», συμπλήρωσε ο Rolles.