Κοινοποιησεις

“Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη ”

σε κείμενο και σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη

 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 το βράδυ στον Πολυχώρο VAULT


 Μοσχολιδάκης, Συγγραφέας – Σκηνοθέτης

“Εγραψα και σκηνοθέτησα το έργο ”Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη ‘΄και η παράσταση μας στον φιλόξενο Πολυχώρο VAULT συνεχίζεται μέχρι τις 27 Μαίου αφού λόγω της μεγάλης της επιτυχίας πήρε δύο φορές μεγάλη παράταση .Ανταποκρίθηκα αμέσως στο κάλεσμα του Δημήτρη Καρατζιά και του Μάνου Αντωνιάδη να γράψω και να σκηνοθετήσω το έργο λόγω της μεγάλης μου αγάπης στον Διονύσιο Σολωμό αλλά και γιατί η ιστορία της μητέρας του παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον και επηρέασε δραματικά την εξέλιξη του ποιητικού έργου του Σολωμού και την ίδια τη ζωή του .Το έργο που είναι ένας γλυκόπικρος μονόλογος μιας γυναίκας ,της Αγγελικής ,αναφέρεται στη δραματική σχέση της Αγγελικής με τον νόθο γιό της Διονύσιο ,τη σχέση λατρείας ανάμεσα τους αλλά και την αντιδικία και την αντιπαλότητα στη σχέση τους που κατέληξε στα Δικαστήρια και η εξέλιξη της συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα που την ίδια εποχή αγωνιζόταν για την Ελευθερία της με την Επανάσταση του 1821 .Η Αγγέλικα διασύρεται και η Διάφανη πια ζωή της γίνεται χλεύη και Εθνική Διαπόμπευση .
Στο ωραίο αυτό ταξίδι συνταξιδιώτες μου αγαπημένοι είναι η Μάγδα Κατσιπάνου που υποδύεται τη Διάφανη ,ο Κωνσταντίνος Χίνης που παίζει ζωντανά βιολοντσέλλο στην παράσταση ,ο Μάριος Βουτσινάς που έκανε τα Σκηνικά και τα Κοστούμια και ο Ακης Σαμόλης που έκανε τους φωτισμούς .
.
Μάγδα Κατσιπάνου, Ηθοποιός 
.

Ο ρόλος που κλήθηκα φέτος να ερμηνεύσω – και ευχαριστώ θερμά το σκηνοθέτη και δάσκαλό μου Περικλή Μοσχολιδάκη, για την ευκαιρία που μου έδωσε, αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξε σε εμένα  – αναφέρεται σε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, άγνωστη δυστυχώς στο ευρύ κοινό, τη μητέρα του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Το όνομά της , Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η μαντενούτα του Κόντε Σαλαμών, η παλλακίδα του, που από 13 χρονών, η μοίρα, την κατέστησε ΄΄εσώκλειστη΄΄ στις βουλές και στις ορέξεις του αφέντη της, στις βουλές και στις ορέξεις της κλειστής και συντηρητικής κοινωνίας της βενετοκρατούμενης Ζακύνθου. Χαρακτηρίζω την προσωπικότητα αυτή πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί γέννησε τον εθνικό μας ποιητή, αλλά κυρίως γιατί αυτή η γυναίκα πάλεψε για τη ζωή, πάλεψε για τους ανθρώπους που αγάπησε και την αγάπησαν, πάλεψε για τη θηλυκή της υπόσταση και αξιοπρέπεια. Μια γυναίκα που πουλήθηκε, κακοποιήθηκε, ερωτεύτηκε, πόνεσε, πληγώθηκε, παραμελήθηκε, διαπομπεύτηκε, αλλά αγωνίστηκε σκληρά, για να σταθεί γερά στα πόδια της, για  να ΄΄ γύρίσει και πάλε πίσω στη ζωή ΄΄. Βρίσκω σε αυτή τη γυναίκα στοιχεία δικά μου, στοιχεία του δικού μου ‘’είναι’’ και, κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή για να την υποδυθώ, βγαίνουν και από τις δυό μας, οι δικές μας αλήθειες, που μεταφέρονται με ειλικρίνεια στην ψυχή του θεατή, συν- κινώντας έτσι και τη δική του ψυχούλα, η οποία ταξιδεύει σε μια παλέτα συναισθημάτων. Ένας ρόλος που έχει χαραχτεί βαθιά μέσα μου και θα με ακολουθεί σε κάθε μου θεατρικό βήμα, ένα ρόλος που αγαπήθηκε πολύ, τόσο από εμένα την ίδια, όσο και από το ευρύ κοινό, που αγκάλισε με θέρμη τη γυναίκα αυτή, αλλά και την παράσταση μας και δεν έχω παρά να τους ευχαριστήσω ολόψυχα γι αυτό.

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει το μονόλογο του Περικλή Μοσχολιδάκη Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη”, σε σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη με τη Μάγδα Κατσιπάνου στο ρόλο της Αγγέλικας Νίκλης Σολωμού, από την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Γιος μου Διονύσιος Σολωμός είναι ο τρίτος από τους επτά Μονολόγους που θα παρουσιαστούν τη νέα θεατρική περίοδο στον Πολυχώρο Vault, με αφορμή το θεατρικό project “Ο Γιος μου…”. Επτά σκηνοθέτες ετοιμάζουν επτά παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες. Επτά μάνες μιλάνε για τους γιους τους. Επτά γυναίκες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν επτά μονολόγους απλών γυναικών που μιλάνε για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους, που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Σολωμός Μάντζαρος, Καβάφης , Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης, Μέγας Αλέξανδρος). Επτά σημαντικοί άντρες του παρελθόντος που η ζωή και το έργο τους παραμένει ακόμα πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους, μέσα από μια γυναικεία ματιά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η Αγγέλικα Νίκλη πουλήθηκε σε ηλικία 13 ετών στον Κόντε Νικόλαο Σαλαμών για να γίνει παλλακίδα του – μαντενούτα του και έκανε μαζί του δύο νόθα αγόρια ,τον Διονύσιο που αναδείχτηκε Εθνικός ποιητής των Ελλήνων και τον Δημήτριο που έγινε Γερουσιαστής των Ιονίων Νήσων .Λίγο πρίν πεθάνει ο γέρο Κόντες Σαλαμών παντρεύεται τη μαντενούτα του και νομιμοποιεί τα νόθα παιδιά του που γίνονται και βασικοί κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του .Η σχέση λατρείας του Διονύσιου με τη μητέρα του Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού γκρεμίζεται οριστικά όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Διονύσιου Ιωάννης Λεονταράκης ,γιός της μητέρας του από επόμενο γάμο διεκδικεί μέρος της περιουσίας του Κόντε Σαλαμών και η μητέρα του παίρνει το μέρος του .Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται απ’ακρη σ’άκρη με την Επανάσταση του 1821 ,η Δίκη Σαλαμών συγκλονίζει την Ελλάδα και η Αγγέλικα ,θύμα τελικά της αντιδικίας ,διασύρεται σε ολόκληρο τον Ελληνισμό καθώς η προσωπική της ζωή συζητιέται παντού και η ίδια Διάφανη από παντού βιώνει τον φοβερό εξευτελισμό ,τη φτώχεια και την εγκατάλειψη .

Πόσο επηρέασε τη ζωή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού η τραγική μοίρα της μητέρας του ;

Πόσο σημερινή και επίκαιρη είναι πάντα η κακοποίηση και ο εξευτελισμός μας γυναίκας ?

Πόσο γνωστά μας είναι τα γεγονότα και τα ήθη μιας εποχής που σημάδεψε την ιστορία του τόπου μας ;

Μια παράσταση διάλογος ανάμεσα στην Αγγέλικα και τον Διονύσιο ,μια παράσταση για μια φωνή και ένα βιολοντσέλο ,που παρεμβαίνει και σχολιάζει με τον εξαίσιο ήχο του τα δρώμενα .

Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη Περικλή Μοσχολιδάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα .Είναι Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου .Παρακολούθησε σεμινάρια Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας {ΜΧΑΤ }.Σπόυδασε Κλασικό Τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο και Θεατρικό Τραγούδι στο Ωδείο ATHENAEUM .Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών .Ηθοποιός για πολλά χρόνια του Εθνικού Θεάτρου ,του Θέάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν ,του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ,του Θεσσαλικού Θεάτρου και άλλων ,έπαιξε συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Σκηνοθέτες του Θεάτρου μας και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ,σε όλα σχεδόν τα Αρχαία Θέατρα του τόπου μας και σε μεγάλα Θεατρικά Φεστιβάλ του εξωτερικού .Σκηνοθέτησε την παράσταση ‘’ΗΛΕΚΤΡΑ project ‘’ στο Θέατρο CARTEL και την παράσταση ‘’ΤΡΩΑΔΕΣ –ΕΚΑΒΗ η Τραγωδία Των Ηττημένων ‘’στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ. Διδάσκει Υποκριτική και Αγωγή του Λόγου σε Δραματικές Σχολές της Αθήνας .

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Περικλής Μοσχολιδάκης

Ερμηνεία: Μάγδα Κατσιπάνου

Μουσική επιμέλεια – Επεξεργασία: 

Σκηνικά/ Κοστούμια: Μάριος Βουτσινάς

Βιολοντσέλλο : Κωνσταντίνος Χίνης .

Σχεδιασμός Φωτισμού: 

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Γερωνυμάκης

Φωτογραφίες – Video: Αντώνης Μίκροβας

Αφίσα : Δημήτρης Μητσιάνης .

Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά (χωρίς δι(χωρίς διάλειμμα)

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00) 

Email: vaultvotanikos@gmail.com 

FB Page : http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Περικλής Μοσχολιδάκης

Ερμηνεία: Μάγδα Κατσιπάνου

Μουσική επιμέλεια – Επεξεργασία: 

Σκηνικά/ Κοστούμια: Μάριος Βουτσινάς

Βιολοντσέλλο : Κωνσταντίνος Χίνης .

Σχεδιασμός Φωτισμού: 

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Γερωνυμάκης

Φωτογραφίες – Video: Αντώνης Μίκροβας

Αφίσα : Δημήτρης Μητσιάνης .

Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00) 

Email: vaultvotanikos@gmail.com 

FB Page : http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1